ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Υπήρξε αφορισμός του επαναστάτη Ρήγα από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄;

Με επιστολή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα Δρ. επισημαίνει πως δεν υπήρξε αφορισμός του Ρήγα από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄
Υπήρξε αφορισμός του επαναστάτη Ρήγα από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄;

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής:

«Στο πρόσφατο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 23-24 Μαϊου 2020, δημοσιεύθηκε το άρθρο του κ. Νίκου Φίλη "Αφορισμοί: γραφικότητες και ουσία", στο οποίο έχει καταχωριστεί μία ιστορική ανακρίβεια, πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ αφόρισε τον επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή.

Γίνεται γνωστό πως δεν υπήρξε αφορισμός του Ρήγα και των Συντρόφων του από την Εκκλησία με ανάλογα επιτίμια. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ σε επιστολή του, 1 Δεκεμβρίου 1998, προς τον Μητροπολίτη Σμύρνης χαρακτηρίζει το επαναστατικό κείμενο του Ρήγα "Νέα Πολιτική Διοίκησις", (περιείχε το Σύνταγμα και τον Θούριο), πως είναι αντίθετο με την Ορθόδοξη Εκκλησία, "…τοις δόγμασι της ορθοδόξου ημών πίστεως εναντιούμενον", και γι’ αυτό του συστήνει να συγκεντρώσει τα έντυπα και χειρόγραφα της "Νέας Πολιτικής Διοικήσεως" του Ρήγα, που υπήρχαν στην περιοχή της Μητροπόλεώς του.

Ως Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης, που ασχολούμεθα με τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή (έχουμε διοργανώσει 7 Διεθνή Συνέδρια), κατά την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα και των Συντρόφων του, το 1998, στείλαμε στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επιστολή προσκομίζοντας το βιβλίο με το Σύνταγμα και τον Θούριο και επισημαίνοντας ότι πουθενά ο Ρήγας δεν διατυπώνει απόψεις εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα πρέπει "να αρθεί η καταδικαστική εκείνη απόφαση" για το Σύνταγμά του.

Στην απαντητική επιστολή της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου συζητήθηκε το θέμα, τονίστηκε εν κατακλείδι πως η Εγκύκλιος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ ήταν "καιρικού χαρακτήρος" λόγω των τότε συνθηκών στην Ανατολή και πως δεν επιβλήθηκε κάποιο επιτίμιο.

Θα πρέπει, κ. Διευθυντά, να γίνει σαφές πως δεν υπήρξε αφορισμός και επιτίμιο, παρά διατυπώθηκε προσωπική άποψη του Γρηγορίου Ε΄ σε επιστολή του.

Στην σχετική μελέτη μας "Ρήγας και Ορθόδοξη πίστη", Β΄ έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Αθήνα 2008, περιλαμβάνονται η Εγκύκλιος του Πατριάρχη Γρηγόριου του Ε΄, η επιστολή μας στον κ. Βαρθολομαίο και η απαντητική επιστολή του Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου κ. Μελίτωνα.