ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το "Νέο Μουσείο - Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής"

Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών (Μελέτης) με απώτερο στόχο την κατασκευή νέου Μουσείου - Κέντρου Τεκμηρίωσης "Ρήγας Βελεστινλής", θα προκηρύξει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ύστερα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το "Νέο Μουσείο - Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής"
Η μακέτα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα

Να σημειωθεί πως στις 25 Απριλίου, προεκλογικά, σε δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής σημειώνονταν: "Tο Κέντρο Τεκμηρίωσης  πρόκειται να ανεγερθεί  στην περιοχή όπου ήταν το σπίτι του Ρήγα (...). Έχοντας ολοκληρωθεί  από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η μελέτη για το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ρήγα Βελεστινλή, δρομολογείται η εξεύρεση σχετικής χρηματοδότησης  ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία του κι έτσι να αρθεί μια ιστορική εκκρεμότητα του Έθνους απέναντι στο Βελεστίνο και στον Ρήγα".

Προφανώς η νέα τοποθεσία που αναφέρεται παρακάτω είναι στη θέση "Βοϊβοδαλίκι"

Όπως διαβάζουμε στη Διαύγεια, στη διά περιφοράς συνεδρίαση της 18ης Μαΐου ο Δήμαρχος, Δημήτρης Νασίκας, ενημέρωσε το σώμα:

Το Βελεστίνο είναι κωμόπολη της Π.Ε. Μαγνησίας στην Θεσσαλία και αποτελεί έδρα του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Παρουσιάζει έντονη εμπορική, γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα ενώ εκεί δραστηριοποιούνται και πολυάριθμοι πολιτιστικοί φορείς. Στο Βελεστίνο μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα αρχαία τείχη των Φερών, το Ιερό του Θαυλίου Διός, τους Μυκηναϊκούς Τάφους, το αποκαλυφθέν Μνημείο στην Υπέρεια Κρήνη κ.ά.

Είναι επίσης η γενέτειρα του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου (Βελεστίνο,
1757 - Βελιγράδι, 24 Ιουνίου 1798), ο οποίος δημιούργησε την "Χάρτα της Ελλάδος", ένα μνημειώδες για την εποχή του έργο.

Τα οικόπεδο του έργου βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο λίγο έξω από τα όρια της πόλης του Βελεστίνου. Η ιδιοκτησία του ανήκει στον Δήμο, το εμβαδόν του είναι περίπου 5000 τ.μ. και η απόστασή του από το κέντρο είναι περίπου 500 μ. Η δημόσια οδός που περνάει μπροστά από το οικόπεδο αποτελεί και την κεντρική οδική αρτηρία της πόλης ενώ στο πίσω όριο το οικόπεδο συνορεύει με ρέμα.

Η δημιουργία ενός Μουσείου – Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Ρήγα Βελεστινλή στην περιοχή αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου και επιθυμία του συνόλου των κατοίκων.

- Σκοπός του διαγωνισμού είναι δημιουργία ενός εμβληματικού και σύγχρονου κτιρίου που θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης του Βελεστίνου. Θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Το ιστορικό βάρος του Ρήγα Βελεστινλή προϋποθέτει μια αρχιτεκτονική πρόταση που πέρα από πιθανά τοπικά μορφολογικά στοιχεία θα προβάλει μία σύγχρονη αρχιτεκτονική εικόνα. Ζητούμενο είναι το νέο κτίριο να σχηματίσει ένα δίπολο σε σχέση με το αντίστοιχο που έχει κατασκευαστεί στο Βελιγράδι την πόλη όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής. Βέβαια πέρα από την συμβολική σημασία του κτιρίου το θεμιτό είναι αυτό να αποτελέσει το νέο κοινωνικό πυρήνα των κατοίκων του Βελεστίνου. Κυρίως επειδή η ίδια η πόλη στερείται μιας τυπικής κεντρικής πλατείας. Πιο συγκεκριμένα ζητείται:
1. Η δημιουργία ενός Μουσείου - Κέντρου τεκμηρίωσης για την προβολή της ζωής και του
έργου του Ρήγα Βελεστινλή.
2. Διαμόρφωση ενός νέου αστικού πόλου - τοπόσημου, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά του τόπου και ενθαρρύνοντας την παρουσία επισκεπτών από άλλες
περιοχές.
3. Προβολή της ταυτότητας του Βελεστίνου ως γενέτειρα πόλη του Ρήγα Βελεστινλή.
4. Αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής με την δημιουργία ενός αισθητικά και λειτουργικά
βελτιωμένου περιβάλλοντος με ποικιλία χρήσεων, δράσεων και εμπειριών, ανοικτές προς το
κοινό, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια αλλά και προσδίδοντας έντονο και συνεχή κοινωνικό
χαρακτήρα στο κτήριο.
5. Η χρήση στον σχεδιασμό του κτηρίου των αρχών της αειφορίας με στόχο την εξοικονόμηση
ενέργειας και την βιοκλιματική του λειτουργία.
6. Ανάδειξη του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου με την δημιουργία βιώσιμων και
λειτουργικών υπαίθριων χώρων.
7. Αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων για την επίτευξη μια εύκολα υλοποιήσιμης κατασκευής στο
μικρότερο δυνατό κόστος.

  • Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπος Πάσχος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κοντοκλώτσης Γεώργιος, Μαργαριτόπουλος Δημήτριος, Μπαρτζιάλης Μαργαρίτης, Μωραϊτης Χρήστος , Παπατόλιας Απόστολος , Παρσάς Ευάγγελος, Κουβάτας Αθανάσιος, Κουσκουρίδας Μιχαήλ, Πανομμάτης Κωνσταντίνος, Σεσκλιώτης Θεοχάρης, δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη λήψη της παρούσας απόφασης , με την προϋπόθεση να αξιοποιηθεί πρώτα το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.
  • Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Απόστολος Παπαϊωάννου τόνισε πως δεν εγκρίνει
    τη λήψη της παρούσας απόφασης, διότι θεωρεί ότι ο Δήμος στερείται άλλων βασικών αναγκών και υποχρεώσεων εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των πολιτών , από το να διακηρύσσει διαγωνισμούς σκοπιμότητας, με βραβεύσεις κ.τλπ., για λαϊκίστικη προβολή δήθεν αναπτυξιακού έργου της Δημοτικής Αρχής.