ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα - τα 12 σε πτήση

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 19 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού με 12 από αυτά να αφορούν επιβάτες πτήσης από το εξωτερικό
Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα - τα 12 σε πτήση

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 19 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα 12 σε επιβάτες πτήσης από το εξωτερικό. Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 2.937(ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς από κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο απολογισμός να βρίσκεται στους 179 θανάτους από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 11 ασθενείς (72.7% άνδρες).

Συνολικά, από τα 2.937 κρούσματα, 651 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.695 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Tα κρούσματα στην πτήση από Ντόχα

Στη χθεσινή πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", βρέθηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα (9) από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο (2) Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα (1) άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.

Επίσης, ανακοινώνουμε ότι μετά τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ, η επίδραση κάθε μέτρου χωριστά στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού, είναι η ακόλουθη:

  • Κατά 24,1% η μείωση το κλείσιμο των χώρων αναψυχής

  • Κατά 18,5% το κλείσιμο των σχολείων

  • Κατά 10,3% η μείωση των επαφών στους χώρους εργασίας

  • Κατά 81% ο συνδυασμός όλων των μέτρων

πηγή: ΕΡΤ

Πιο διαβασμένα