ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίαιτα και σωστή προσέγγιση

Της συνεργάτιδας του ΚΕΠ Υγείας, διατροφολόγου Ραφαηλίας Καλαμπακιώτη, με αφορμή τη θεματική εβδομάδα διατροφής
Δίαιτα και σωστή προσέγγιση

 

Καθημερινά, πολλοί είναι εκείνοι που ξοδεύουν εκατομμύρια στη βιομηχανία απώλειας βάρους, για να αγοράσουν διαιτητικά προγράμματα, βιβλία με δίαιτες, υπηρεσίες και τεχνικές που, τελικά, δεν αποδίδουν.

Είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί στο "δόλωμα" της γρήγορης και εύκολης απώλειας βάρους, ιδιαίτερα όταν δεν έχει την πρόθεση να δεσμευτεί με μόνιμη αλλαγή του τρόπου ζωής και συμπεριφοράς. Έτσι, λοιπόν, οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν να βρίσκονται σε μία, σχεδόν, μόνιμη κατάσταση δίαιτας, αποφεύγοντας γεύματα και θέτοντας σκόπιμη τη μείωση κατανάλωσης θερμίδων. Αρχικά μπορεί να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου ο τελικός απολογισμός είναι σχεδόν πάντα αρνητικός: δαπάνη χρημάτων, ανακύκλωση του βάρους στα ίδια ή σε πιο υψηλά επίπεδα, πρόκληση αισθημάτων αποτυχίας αλλά και προβλήματα υγείας.

Κάθε ακραία δίαιτα, λοιπόν, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και πολλές φορές μοιάζει πολύ με μία περίοδο λιμού. Πιο συγκριμένα, το σώμα αδυνατεί να κατανοήσει αν είναι σε φάση δίαιτας ή σε κατάσταση λιμού και τα αποτελέσματα από τη στέρηση τροφής είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα για πολλά χρόνια με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να χάσουν βάρος, που πιθανότατα συνοδεύονται από περιόδους πολυφαγίας εναλλασσόμενης με διαστήματα ασιτίας, εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, στην ενέργεια, στη διάθεση και στη ρύθμιση του βάρους. Επιπλέον, οδηγούν το σώμα τους σε διαταραχή της φυσιολογίας του, καθώς, και σε μια βιοχημική ανισορροπία.

Έπειτα από πολυετείς έρευνες, από διάφορα ινστιτούτα και πανεπιστήμια, για μία σωστή, σταδιακή και πάνω απ’ όλα υγιή απώλεια βάρους, πρέπει οι ημερήσιες θερμίδες για  μία γυναίκα να είναι το ελάχιστο στις 1200 και για τους άνδρες στις 1500, πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες. Επομένως, η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από τις προαναφερθείσες, όπως για παράδειγμα οι τιμές 800-900 θερμίδες ημερησίως, είναι πολλές φορές απαγορευτικές και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Όλο αυτό έχει να κάνει με το ένστικτο επιβίωσης του οργανισμού. Το σώμα μας είναι πολύ πιο "έξυπνο" απ’ όσο πιθανώς πιστεύουμε ότι είναι. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που του επιβάλλονται, αντιλαμβάνεται την απότομη και ακραία αλλαγή, οπότε, για λόγους επιβίωσης προτιμά να καίει λιγότερες θερμίδες και ουσιαστικά, να σβήνει κάποιες από τις μηχανές του προκειμένου να μας προστατέψει. Η γρήγορη απώλεια βάρους που θα επιφέρει μία δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες λοιπόν, αφορά περισσότερο απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και λιγότερο λίπους. Συνεπώς, μόλις σταματήσει η παρέμβαση, το βάρος επανέρχεται. Συνδυαστικά με την μυϊκή ατροφία, αισθανόμαστε κούραση και αδυναμία, λόγω έλλειψης απαιτούμενης ενέργειας. Έτσι, δυσκολευόμαστε ακόμη και σε απλές καθημερινές μας δραστηριότητες και φυσικά δεν έχουμε την απαραίτητη αντοχή για άσκηση, η οποία έχει σημαντικά ευεργετικές ιδιότητες για την υγειά, την ψυχολογία και τον οργανισμό μας γενικά.

Δυστυχώς, παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι άνθρωποι, που όντας ενθουσιασμένοι για μια νέα διατροφική αρχή και έχοντας θέληση για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, εξακολουθούν να μην τρώνε αρκετή τροφή και να ακολουθούν τις διάφορες "υποσχόμενες" δίαιτες. Ολοκληρώνοντας, το λάθος δεν είναι η θέληση ή ο ενθουσιασμός, αλλά ο τρόπος που θα επιλέξει ο καθένας να φτάσει στο επιθυμητό για εκείνον αποτέλεσμα.

Συμπεραίνουμε ότι, η σωστότερη προσέγγιση του επιθυμητού αποτελέσματος είναι μία σταθερή, υγιεινή διατροφή ή δίαιτα, με λογική πρόσληψη θερμίδων, καταναλώνοντας "κανονικές" και "ζωντανές" τροφές, πλούσιες με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να σοκάρουμε τον οργανισμό μας, συνδυάζοντας τη σωστή διατροφή με την κατάλληλη άσκηση και την απαραίτητη ξεκούραση. Όμως πάνω απ΄όλα χρειάζεται υπομονή και αισιοδοξία. Σεβόμαστε το σώμα μας και αγαπάμε τον εαυτό μας, κάνοντας την υγιεινή διατροφή σταδιακά τρόπο ζωής.