ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστημονικές συμβουλές για τους αχλαδοπαραγωγούς και αίτημα στον ΕΛΓΑ

Ο καθηγητής δενδροκομίας, Γεώργιος Νάνος, επισκέφτηκε το Βελεστίνο στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αχλαδοπαραγωγοί της περιοχής
Επιστημονικές συμβουλές για τους αχλαδοπαραγωγούς και αίτημα στον ΕΛΓΑ

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, ο κ. Γεώργιος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισκέφτηκε την Τετάρτη (10/6) το Βελεστίνο, προσκεκλημένος του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημητρίου Νασίκα.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της διερεύνησης των αιτίων για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αχλαδοπαραγωγοί του Δήμου, καθώς η παραγωγή για τη φετινή χρονιά αναμένεται πολύ μειωμένη.

Ο κ. Νάνος συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, ο οποίος έθεσε το όλο θέμα και τους προβληματισμούς των παραγωγών, και ζήτησε την επιστημονική άποψη του καθηγητή για την κατάσταση που επικρατεί, προκειμένου να κινηθεί ο Δήμος προς τη σωστή κατεύθυνση για αποζημίωση των παραγωγών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με αχλαδοπαραγωγούς του Δήμου, οι οποίοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά προβλήματα ακαρπίας, και δήλωσαν ότι κινδυνεύει η συνέχεια και το μέλλον της καλλιέργειας.

Το αχλάδι, και, κυρίως, η ποικιλία Κρυστάλλι, αποτελεί τοπικό παραδοσιακό προϊόν για την περιοχή Βελεστίνου, και η καλλιέργειά του στηρίζει οικονομικά πολλές οικογένειες στην περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης, χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις και αυξημένη συννεφιά, ευθύνονται για την εξέλιξη του φαινομένου, παρά την αρχική αυξημένη ανθοφορία.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατόπιν αιτημάτων παραγωγών, υποβάλλει αίτημα στον ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην προγράμματα ΠΣΕΑ) ελπίζοντας σε θετική ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες αρχές.