ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φλαμουρίου

Από την Ομάδα Τουριστικής Προβολής του Δήμου
Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φλαμουρίου
Η είσοδος της Μονής - Πηγή: Ι. Μ. Δημητριάδος

 

Είπα στη μυγδαλιά "Αδερφή, μίλησε μου για το Θεό". Κι η μυγδαλιά άνθισε

Ο Φτωχούλης του Θεού, Νίκος Καζαντζάκης

Πόσο αρμονικά, πόσο όμορφα συνδέεται το Θείο με  τη φύση, με την πλάση ολάκερη, σε μια ξεχωριστή γωνιά του Δήμου μας. Στη βορειονανατολική πλευρά του Πηλίου, σε μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία βρίσκεται η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η γνωστή και ως Μονή Φλαμουρίου.

Η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Ιδρυτής της ήταν ο μοναχός Συμεών ο Ανυπόδητος και Μονοχίτων από το χωριό Γερακάρι της Αγιάς. Χειροτονήθηκε μοναχός και μόνασε στη μονή της Μεγίστης Λάυρας στο Άγιο Όρος. Παρουσίασε πλούσια ιεραποστολική δράση και περιόδευσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα κηρύττοντας τον χριστιανισμό. Έφτασε  μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με την παράδοση, θεράπευσε την κόρη του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Για την πράξη του αυτή έλαβε ως ανταμοιβή χρήματα, προνόμια και υλικά που του επέτρεψαν να αποπερατώσει το χτίσιμο της Μονής.

Το Καθολικό του μοναστηριού ανήκει στον αθωνικό τύπο και είναι μια πεντάτρουλος βασιλική. Στο εσωτερικό του οι τοιχογραφίες, με τα ζωηρά και πλούσια χρώματά τους, θυμίζουν πολύ τις έξοχες αντίστοιχες των Μονών των Μετεώρων, που αποτελούν θαυμάσια δείγματα της Κρητικής σχολής εκείνης της εποχής. Τον θαυμασμό των προσκυνητών προκαλεί επίσης το εντυπωσιακό, χρυσοστόλιστο, ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στη μονή φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια η τίμια κάρα του κτίτορα, Οσίου Συμεών, και το δεξί χέρι του Αγίου Γεράσιμου του Νέου. Το μοναστήρι ακολουθεί το τυπικό του Αγίου Όρους και είναι άβατο για τις γυναίκες. Η αδελφότητα σήμερα αριθμεί τρεις μοναχούς και ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Αναστασίου.

Το τέμπλο του ναού - Πηγή: Ι. Μ. Δημητριάδος

Ο ευκολότερος δρόμος για να προσεγγίσει κάποιος τη Μονή είναι μέσω του χωριού Κερασιά. Από εκεί ένας χωματόδρομος οδηγεί τον επισκέπτη μέχρι τον Σταυρό. Από το σημείο αυτό το μοναστήρι απέχει μισή ώρα πεζοπορίας. Η διαδρομή είναι πραγματικά μαγευτική και μπορεί να σαγηνεύσει τον οποιοδήποτε επισκέπτη, οδηγώντας τον μέσα από πανέμορφα δάση πεύκων, κάτω από βαθύσκιωτες οξιές αλλά και βελανιδιές στην είσοδο του Μοναστηριού. Η θέα είναι πραγματικά μοναδική και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας κάνει την όλη εμπειρία αξέχαστη.

Ο Όσιος Συμεών - Πηγή: Ι. Μ. Δημητριάδος

Η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό και μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες διάφορων κατηγοριών. Οι πιστοί μπορούν να λάβουν μέρος στο πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, όταν και γιορτάζει η Μονή. Οικογένειες και φυσιολάτρες μπορούν να χαρούν τη φύση, να περπατήσουν και να εξερευνήσουν την χλωρίδα της περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι στην γειτονική Κερασιά βρίσκεται επίσης το πολύ ενδιαφέρον Κέντρο Έρευνας και Προστασίας Άγριας Ορχιδέας Βορείου Πηλίου.

Οι πεζοπόροι τέλος μπορούν να ακολουθήσουν το "Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου" που ξεκινάει από την περιοχή Σταυρός και μετά από διαδρομή 190χλμ περίπου καταλήγει στο Τρίκερι. Πόση ομορφιά τελικά μπορεί να προσφέρει μια μικρή γωνιά του Δήμου μας…

Για την Ομάδα Τουριστικής προβολής του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Γιώργος Σαββανάκης