ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Ρήγα Φεραίου: Δράσεις για την άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η δημιουργία δομής σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, με στόχο τη διάχυση της πληροφορίας και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα προς όλους τους πολίτες
Δήμος Ρήγα Φεραίου: Δράσεις για την άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Αντωνία Χασιώτη μαζί με όλους του επαγγελματίες των δομών "Βοήθεια στο σπίτι", "Κέντρο Κοινότητας" και "Κέντρο Υγείας" υποδέχθηκαν την Τετάρτη (8/7) στον Εκθεσιακό χώρο "Ρήγας Βελεστινλής", τους επαγγελματίες του Νέου Ειδικού Κέντρου Ημέρας Διασύνδεσης με μονάδες των ΟΤΑ.

Η συνάντηση αφορούσε σε ενημέρωση, υποστήριξη, συνεργασία των υπευθύνων σχετικά με τις δράσεις της νέας δομής, αλλά και με Υπηρεσίες και Δομές των ΟΤΑ, αποσκοπώντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελούμενων όσον αφορά σε θέματα ψυχικής υγείας και πιο συγκεκριμένα για την άνοια - Αλτσχάιμερ.

Η δημιουργία της δομής σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, με στόχο τη διάχυση της πληροφορίας και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα προς όλους τους πολίτες. Η νέα δομή λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν αντικαθιστά ή υποκαθιστά τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, αλλά διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα προς τους δημότες-ωφελούμενους.

Στην δομή γίνεται καταγραφή των ωφελούμενων, με στόχο τη διάγνωση των αναγκών τους. Η πράξη είναι εξ αρχής λειτουργική και ολοκληρωμένη, δεδομένου ότι βασίζεται πάνω σε ένα υφιστάμενο σύστημα. Βασικός παράγοντας, όμως, είναι η διασφάλιση της ποιότητας συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων υπηρεσιών και δομών των ΟΤΑ. Η δημιουργία της δομής συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού, της δυσκολίας πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά, της έλλειψης ενημέρωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και των διαδικασιών πρόσβασης σε αυτές. Επομένως, ενισχύει τις υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης που παρέχονται σε επίπεδο Δήμου. Ταυτόχρονα, το στελεχιακό δυναμικό θα καταρτίσει πλάνο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων, στερεοτύπων, ελλιπούς ενημέρωσης σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, όπως για θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν την άνοια- Αλτσχάιμερ.

Η δομή θα αποτελέσει έναν "κόμβο" συγκέντρωσης πληροφοριών για την ψυχική υγεία και ειδικότερα για την άνοια, τα αποτελέσματα - ευρήματα των οποίων θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε επιστημονική αντιμετώπιση των συνεπειών της άνοιας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις: Εύα Μπαχλαβά, νευρολόγο, Κωνσταντίνα Αποστολίνα, ψυχολόγο, Αίγλη Τσιαμασφύρη, κοινωνική λειτουργό, καθημερινά 09:00 - 13:00, Τοπάλη 7 – Ιάσονος, Βόλος - 4ος όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2421031227 και στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρήγα Φεραίου : 2425023794.

Δελτίο Τύπου Δήμου Ρήγα Φεραίου