ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 301.985 τ.μ. για έργα στην Κάρλα

Σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων συνολικού εμβαδού 301.985,59 τ.μ. θα προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την "Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου
Αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 301.985 τ.μ. για έργα στην Κάρλα

Η απαλλοτρίωση, που θα απασχολήσει το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας αύριο Τρίτη, αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του θεσσαλικού Κάμπου.

Στόχος τους είναι η επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και η αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών, η ανανέωση και η ποιοτική αναβάθμιση των νερών της λίμνης και η μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.

Το περιφερειακό συμβούλιο θα κληθεί να λάβει απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό ξεκινά η εξειδικευμένη μελέτη για την εύρυθμη λειτουργία του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου "Υποστηρικτικές Μελέτες για την έγκριση από τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων του Ταμιευτήρα Κάρλας", προϋπολογισμού 318.222 ευρώ.

Η μελέτη πρόκειται να καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό Ασφάλειας Φραγμάτων, εναρμονίζοντας τη λειτουργία του ταμιευτήρα της Κάρλας με τη σύγχρονη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ) η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποβάλλει στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ) μελέτες για:

-την υλοποίηση γεωτεχνικών και τοπογραφικών εργασιών υπαίθρου,

-καθορισμό Φορέα Λειτουργίας Φράγματος (ΦΛΦ),

-σχέδιο παρακολούθησης για το σύνολο των στοιχείων, οδηγιών και δράσεων που απαιτούνται για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του φράγματος,

-Σχέδιο Αντιμετώπισης Επικινδύνων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ),

-Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης και

-Μητρώο Φράγματος.

Επισημαίνεται ότι για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει λάβει βραβείο περιβάλλοντος. Το έργο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ν.Α. Ευρώπης και γι’ αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμήθηκε σε εκδήλωση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΕ.ΠΠΕ) τον Οκτώβριο του 2018.

Τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Στην ατζέντα του περιφερειακού συμβουλίου περιλαμβάνονται συνολικά δεκαεφτά θέματα συζήτησης πέραν των επερωτήσεων των περιφερειακών παρατάξεων.

Μεταξύ άλλων, το Σώμα θα απασχολήσει η υπογραφή σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την "Ανακαίνιση Αθλητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας", η προγραμματική σύμβαση για το "Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Αλοννήσου", η "Συντήρηση – βελτίωση οδού Βένετο – Κουλούρι" και η "Προμήθεια και εγκατάσταση χλοοτάπητα γηπέδου Αγίου Γεωργίου Φερών".