ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φαίνεται πιο μεταδοτικός και λιγότερο βιολογικά δραστικός ο ιός - Θα πρέπει όλοι να προσέχουμε - Αμφιβολίες για σωστή χρήση μάσκας και στα μικρά παιδιά

Ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος αιματολόγος και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μιλά στη Larissanet.gr για την εξέλιξη της πανδημίας
Φαίνεται πιο μεταδοτικός και λιγότερο βιολογικά δραστικός ο ιός - Θα πρέπει όλοι να προσέχουμε - Αμφιβολίες για σωστή χρήση μάσκας και στα μικρά παιδιά

πηγή

Αναλυτικά η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

Ζούμε μια έξαρση ή ένα νέο κύμα του κορωνοϊού; Οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα διίστανται…

Θα έλεγα ότι μάλλον ζούμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αυτό που αναμέναμε. Αυτό το κύμα προήλθε στη χώρα μας από την στιγμή που σταμάτησε το lock down και απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις, οπότε είδαμε την πραγματική δραστηριότητα ή αν θέλετε μεταδοτικότητα του ιού, στο γενικό πληθυσμό σε κανονικές συνθήκες ζωής.

Από πού ξεκίνησαν τα νέα κρούσματα σε αυτό το κύμα; Έχουν σχέση με τον τουρισμό όπως υποστηρίχθηκε από κάποιους;

Αν πάρουμε τα ποσοστά των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στις πύλες εισόδου της χώρας είναι περίπου στο 20%. Η μεγαλύτερη μετάδοση έγινε από εισαγόμενα κρούσματα τα οποία βρέθηκαν σε μια χώρα που δεν είχε lock down και όλοι μετακινούνται ελεύθερα. Ο τουρισμός δεν χάλασε την καλή εικόνα που είχαμε. Η ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων και ο συγχρωτισμός έδωσε τα περισσότερα κρούσματα. Ο συγχρωτισμός ήταν εκ των ουκ άνευ για την επέλαση του δεύτερου κύματος. Θα πρέπει όλοι να προσέχουμε, πρέπει να αποφύγουμε τους συγχρωτισμούς. Είναι καλά σε χώρους με πολύ κόσμο να πάμε με μάσκα και όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Είναι ότι πιο ασφαλές μπορούμε να κάνουμε για όλους μας.

Είχαμε ένα κύμα που ζήσαμε και ένα δεύτερο ζούμε αυτή την εποχή. Υπάρχουν διαφορές στην συμπεριφορά του ιού μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος;

Γνωρίζουμε εδώ και περίπου έναν μήνα από δημοσιεύσεις σε μεγάλο ιατρικό περιοδικό, ότι το κυρίαρχο στέλεχος του ιού επί των ημερών μας έχει μια μετάλλαξη στο γενετικό του υλικό, η οποία το κάνει να μεταδίδεται πολύ εύκολα αλλά να μην είναι τόσο βιολογικά ενεργό. Αν σκεφτούμε εξελικτικά, ότι ένας ιός σκοτώσει τον φορέα του –που είναι ο άνθρωπος- τότε δεν μεταδίδεται και ο ίδιος. Δεν έχει ξενιστή για να επιβιώσει. Άρα προσπαθούν και ο ιός και ο άνθρωπος να επιβιώσουν, ώστε ο ιός να μεταδοθεί και ο άνθρωπος να επιζήσει. Δαρβινικά έχουμε ένα παράδειγμα εξελικτικής βιολογίας όπου ο ιός έχει προσαρμοστεί σε έναν τρόπο μετάδοσης καλύτερο αλλά βιολογικά είναι λιγότερο δραστικός.

Αυγό το βλέπουμε και στο επίπεδο των εισαγωγών τόσο στις μονάδες λοιμωδών όσο και στις ΜΕΘ οι οποίες κατά την γνώμη μου φαίνεται να είναι πολύ λιγότερες από το κύμα του Μαρτίου.

Αυτό το νέο στέλεχος του ιού αναμένεται να είναι εδώ και τον προσεχή χειμώνα. Τι πρέπει να περιμένουμε;

Φαίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα ότι ο ιός θα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μάλλον θα έχουμε λιγότερα περιστατικά στα λοιμώδη και στις ΜΕΘ. Αυτή την στιγμή έχουμε κρούσματα στην περιοχή μας τα οποία κατά κύριο λόγο είναι εισαγόμενα. Το 90% όσων νοσηλεύουμε στα λοιμώδη ήρθαν από κάπου αλλού που πιθανότατα ήταν διακοπές. Στην χώρα η κάλυψη των μονάδων ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλή ακόμη για τον αριθμό των κρουσμάτων που έχει δηλωθεί. Φτάνουμε μέρες που έχουμε 240 κρούσματα και έχουμε 35 στις ΜΕΘ, που είναι πολύ λίγα. Αν είχαμε τέτοια νούμερα τον Μάρτιο η κατάσταση θα είχε ξεφύγει.

Έρχεται το φθινόπωρο και η γρίπη. Μπορούν τα μέτρα προφύλαξης να φέρουν λιγότερα περιστατικά;

Κάθε χρόνο περίπου το 30% της γρίπης –του συνδρόμου ανώτερου αναπνευστικού- οφείλεται σε κορωνοϊούς. Μιλάω για κάποια από τα στελέχη τα οποία κάνουν μια εικόνα που μοιάζει με γρίπη. Η πιθανότητα να είναι λιγότερη η γρίπη –είτε οφείλεται σε κορωνοϊό ή όχι- δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ο λόγος είναι ότι φοράμε μάσκα και θεωρητικά σταματάμε να διασπείρουμε, αλλά αν κοιτάξουμε δεξιά και αριστερά μας θα δούμε πολύ κόσμο να διαχειρίζεται την μάσκα ακουμπώντας την από το εξωτερικό της τμήμα ή από το πλάι. Σε τέτοια περίπτωση σε κάποιον που είναι φορέας η μάσκα γίνεται πηγή αυξημένου ιικού φορτίου. Έτσι με αυτό τον τρόπο τα χέρια μας θα μεταδώσουν τον ιό σε πολύ κόσμο. Επί της ουσίας πολλές φορές κάνουμε κακή χρήση της μάσκας. Νομίζω ότι τα ποσοστά νοσούντων από γρίπη τον χειμώνα πιστεύω ότι θα είναι τα ίδια.

Κλείνοντας να ρωτήσω για τα σχολεία. Μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα υπάρξουν από ένα παιδί; Είναι δυνατή η εφαρμογή των πρωτοκόλλων;

Πρέπει να θυμούνται όλοι ότι το θέμα της χρήσης της μάσκας αποτέλεσε πεδίο επιστημονικών αντεγκλήσεων για μήνες. Αποφασίσαμε σαν επιστημονική κοινότητα ότι καλό είναι να φοράμε τη μάσκα καθώς με την σωστή χρήση μας προστατεύει. Το να βάλει όμως ένα 6χρονο ή 10χρονο παιδί μάσκα και να κάνει σωστή χρήση για ένα 6ωρο μέσα στο σχολείο, έχω βαριές αμφιβολίες αν μπορεί να γίνει.

Δεύτερον, αν πούμε ότι αυτό προστατεύει τα παιδιά, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η νόσος στα παιδιά είναι στο 99,9 % τελείως ακίνδυνη. Άρα το μέτρο της μάσκας μπορεί να ακούγεται πολιτικά ορθό, αλλά κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη.