ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ας κινητοποιηθούμε για την ψυχική υγεία, ας επενδύσουμε σε αυτή

Από την ψυχολόγο, Σοφία Μπαλαμώτη
Ας κινητοποιηθούμε για την ψυχική υγεία, ας επενδύσουμε σε αυτή

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ψυχικές ασθένειες καθώς και στην κινητοποίηση των προσπαθειών για την στήριξη της ψυχικής υγείας. 

Η ψυχική υγεία περιγράφεται ως μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, κατά την οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά επιτεύγματά του και μπορεί να εργαστεί παραγωγικά προσφέροντας στην κοινότητα.

Η ψυχική υγεία αφορά σε όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες, γυναίκες, άντρες, πλούσιους, φτωχούς.  Σύμφωνα με έρευνα του Π.Ο.Υ. ένας στους πέντε ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας, 23% των γυναικών και 17% των  ανδρών είναι πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα  ψυχικής υγείας.  Το 28% των ανθρώπων, που αντιμετωπίζει ένα ψυχικό θέμα περιμένει πάνω από ένα χρόνο για να το ανακοινώσει στους οικείους του. Ένα ποσοστό 8,5% δεν το λέει ποτέ, εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων. Οι γυναίκες 16- 24 ετών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τους άντρες να βιώσουν ένα κοινό ψυχικό πρόβλημα. Η κατάθλιψη προβλέπεται μέχρι το 2020 να είναι η δεύτερη (μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα) σοβαρότερη αιτία απώλειας της φυσιολογικής λειτουργίας.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ψυχική υγεία. Βιολογικοί (γονίδια και χημεία εγκεφάλου), κοινωνικοί - συναισθηματικοί (τραύμα, κακοποίηση, ανεργία, διαζύγιο, πένθος, απώλειες, χωρισμοί καθώς και η κληρονομικότητα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι οποιαδήποτε απόκλιση από τη συνήθη εικόνα, συμπεριφορά, λειτουργία και διάθεση του ατόμου. Καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, προκειμένου το άτομο να ανακουφιστεί και να λάβει την απαραίτητη στήριξη είτε μέσω ψυχοθεραπείας, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής,  είτε συνδυαστικά. Η εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος στην αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγεία είναι αναγκαία.

Στις 9 Οκτωβρίου, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας ο Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς πραγματοποίησε μια μαζική δημόσια δράση σε όλο τον κόσμο, μια εκστρατεία με τίτλο:  Move for mental health: let’ s invest (ας κινητοποιηθούμε για την ψυχική υγεία, ας επενδύσουμε σε αυτή).