ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Σχεδιάζεται Αιολικό Πάρκο στα Κανάλια - Ιστορικό έγκλημα"

Αναφορά του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστου Μωραΐτη, πως σχεδιάζεται ερήμην του Δήμου αιολικό πάρκο με ανεμογεννήτριες μεγάλης ισχύος στην περιοχή των Καναλίων, καλώντας τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσουν άμεσα το ζήτημα
"Σχεδιάζεται Αιολικό Πάρκο στα Κανάλια - Ιστορικό έγκλημα"

Στην ανατολική πλευρά του Δήμου Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα στο Δ.Δ. Καναλίων σχεδιάζεται η εγκατάσταση  τεραστίων βιομηχανικών διαστάσεων αιολικού πάρκου με μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών πολύ μεγάλης ισχύος, κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει ιστορικό έγκλημα καθώς η περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο:

  • είναι στη καρδιά του δικτύου Natura2000, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ (την περιοχή GR 1420006 «Όρος Μαυροβούνι") και σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (την περιοχή GR 1420004 "Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι».
  • είναι σε πολύ κοντινή απόσταση στα Κανάλια, μια περιοχή με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και ελλιπή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και η τοποθέτηση ανεμμογενητριών σίγουρα θα επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
  • έχει έντονη κτηνοτροφική και μελισσοκομική δραστηριότητα που θα διαταραχθεί.
  • είναι τόπος ιστορικής και υψηλής θρησκευτικής σημασίας (πληθώρα εκκλησιών) άρρηκτα συνδεδεμένος με τους Καναλιώτες αλλά και όλους τους δημότες του Δήμου μας και αποτελεί τόπο συνάθροισης, κοινωνικής συνοχής και αναψυχής.
  • είναι κοντά σε οικισμούς χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους με τουριστική δραστηριότητα.
  • διαθέτει πυκνό δίκτυο μονοπατιών από παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια.

Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει στους αρμόδιους φορείς και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το αίτημα της το οποίο είναι προς αξιολόγηση(;).

Προτείνω λοιπόν να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και να εξετασθεί αίτημα από τη πλευρά του Δήμου μας προς την κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και κάθε εμπλεκόμενο φορέα να ανασταλούν  οποιεσδήποτε αδειοδοτήσεις και εργασίες για αιολικά πάρκα μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή μετά από διαβούλεση χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που πρόκειται να εγκατασταθούν εντός των ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Μωραΐτης Χρήστος του Μιχαήλ

Δημοτικός Σύμβουλος μείζονος μειοψηφίας Δήμου Ρήγα Φεραίου ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΠΡΟΣΤΑ"