ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς ενισχύω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου

Από την παιδίατρο του Κέντρου Υγείας, Μαρία Λαμπρή, στο πλαίσιο των δράσεων "Ημέρες Πρόληψης" του ΚΕΠ Υγείας
Πώς ενισχύω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου

Σε  εποχές που ξεκινούν τα σχολεία και τις χειμωνιάτικες ημέρες των ιώσεων, είναι ψηλά στη λίστα η ανάγκη των γονέων να ενισχύσουν το παιδί τους ώστε να αρρωσταίνει λιγότερο.

Πώς μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου; Tι είναι καλύτερο; Βιταμίνες; Υπερτροφές; Σπόροι  Προβιοτικά; Βιταμίνη C; Βιταμίνη D;

Στις μέρες μας είναι ακόμα πιο έντονη από ποτέ η ανησυχία των γονέων για αναζήτηση τρόπων να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό των παιδιών τους.Αρχικά να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συμπλήρωμα διατροφής που θα μας "σώσει" από τις ασθένειες.Οι βασικές αρχές θωράκισης του ανοσοποιητικού μας είναι απλές και γνωστές

ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ 

Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. Προτιμήστε το φρούτο από τον χυμό ώστε να καταναλώνουμε και τις ίνες, τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες αναλλοίωτες. Χυμούς μόνο φυσικούς.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Υπάρχουν άφθονα στους ξηρούς καρπούς, εννοείται ανάλατους, στα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρος, κολιός, καθώς και στα φυτικά έλαια. 

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Ενισχύστε τα καλά μικρόβια που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και του ανοσοποιητικού μας γενικότερα. Πού θα τα βρούμε; Στο παραδοσιακό γιαούρτι, στον αρακά, στο κεφίρ, σε ελιές και τουρσί, σε μηλόξυδο κ.λπ.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ 

Χρόνος για ξεκούραση και δημιουργική απασχόληση μες στη μέρα! Μην φορτώνετε το πρόγραμμα του παιδιού με δραστηριότητες και άγχος.Σταθερή ώρα και αρκετές ώρες ύπνου.Αποφυγή οθόνης πριν τον ύπνο.

ΑΣΚΗΣΗ 

Καθημερινή, αν είναι δυνατόν, βόλτα, ακόμα κι αν ο καιρός δεν είναι πολύ καλός! Το παιχνίδι, το ποδήλατο, το περπάτημα ή η συμμετοχή του σε ομαδικά παιχνίδια τονώνουν το ανοσοποιητικό του κινητοποιώντας το λεμφαγγειακό σύστημα. Ο ήλιος βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D που με τη σειρά της ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τα είδη περιπτέρου, καταναλώνετε άφθονο νερό, τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και με ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε κάθε ίωση που περνάμε γιατί κι αυτή με τον τρόπο της "γυμνάζει" το ανοσοποιητικό μας!