ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βράβευση της Αγγελικής Θάνου σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό της UNESCO

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας με καταγωγή από τα Κανάλια απέσπασε βραβείο για το διήγημα "Η ρεμπούμπλικα"
Βράβευση της Αγγελικής Θάνου σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό της UNESCO

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος προκήρυξε τον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2020 τον περασμένο Ιούλιο.

Η Αγγελική Θάνου συμμετείχε σε αυτόν στην κατηγορία Διήγημα με το έργο της "Η ρεμπούμπλικα" αποσπώντας το Β’ βραβείο.

Σχετικά με την βράβευση, η ίδια αναφέρει: Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για μένα αυτή η διάκριση. Παράλληλα με γεμίζει και τεράστια ευθύνη απέναντι στη συγγραφή. Το διήγημά μου με τον τίτλο Η ρεμπούμπλικα πραγματεύεται μια αληθινή ιστορία, αυτή του παππού μου, που αναζήτησε την τύχη του στην Αμερική τότε που ο άλκιμος πληθυσμός της Ελλάδας ξενιτεύονταν για μια καλύτερη ζωή. Τότε στις αρχές του 20ου αιώνα. Παραθέτω ένα απόσπασμα του διηγήματος.

Αν δεν είχε ο Ηλίας αυτό το ωραίο παράστημα και το δυνατό κορμί, δεν θα περνούσε τόσο εύκολα από τον έλεγχο στο ξεκίνημα του ταξιδιού του για την Αμερική. Να τον που έχει ήδη ανεβεί τη σκάλα του πελώριου υπερωκεάνιου.

Κοιτάζει έκπληκτος το πολύβουο λιμάνι του Πειραιά. Πλήθος νιάτα συνωστίζονται για μια θέση στο καράβι. Η ανέχεια των ανθρώπων, η ασταθής πολιτική κατάσταση, οι επιτήδειοι ατζέντηδες και οι κυβερνητικές παλινδρομήσεις, δημιούργησαν αυτή την αιμορραγία του άλκιμου πληθυσμού της χώρας προς την ξενιτιά. Τότε στις αρχές του 20ού αιώνα.

ν δεν ήταν αναλφάβητος ο Ηλίας, θα μπορούσε να διαβάσει τις διαφημιστικές ρεκλάμες των Αυστρο–Αμερικανών πρακτόρων που ανέβαζαν τον μεταναστευτικό πυρετό προς τη "Γη της Επαγγελίας". Αν μπορούσε να διαβάσει την εφημερίδα, θα έβλεπε την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων για τις μεταναστευτικές ροές προς την Αμερική. Μα ήταν έξυπνος και με έντονη διαίσθηση. Αντιλαμβανόταν τη σαρκοβόρα πείνα των τοκογλύφων, την πανούργα εκμετάλλευση των εργοδοτών, την υπερβολή στην πανηγυρική ατμόσφαιρα του αποχωρισμού. Ο πόνος του αποχωρισμού, ντυμένος με μουσικούς παιάνες, στο σαθρό μονοπάτι για το "αμερικάνικο όνειρο". Εκεί στο πρώτο λιμάνι της Ελλάδας.

Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και το Δ.Σ. του συγκεκριμένου Ομίλου για την μεγάλη τιμή στο κείμενό μου".