ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Το Μουσικό Βαγόνι στο Λονδίνο

Λονδίνο, Άμστερνταμ... ή Βελεστίνο;
Το Μουσικό Βαγόνι στο Λονδίνο

Λονδίνο, η πόλη που, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, αν βαριέσαι κατά την παρουσία σου εκεί δεν έχεις και τόσο όρεξη γενικά για τη ζωή;

Σαφώς και δεν μπορείς να εκφράσεις πλήρη άποψη ως τουρίστας, ωστόσο αυτό το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό μοιάζει αρκετά γοητευτικό, τουλάχιστον για τις λίγες μέρες που το (ξανα)βιώσαμε.

Μία ελεγχόμενη χαοτική καθημερινότητα, η "ανταλλαγή πληθυσμών" σε κάθε στάση του μετρό, η κανονικότητα (σε αντίθεση με άλλες χώρες, ονόματα μη λέμε) στα όρια δρόμων-πεζόδρομων. Εντούτοις, καλό είναι να διασχίζετε το δρόμο μόνο με το υπέρ σας φανάρι.

Η ανισότητα δεν παύει να υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της γης. Μέσα στα υπερπολυτελή Harrods θα συναντήσεις αρκετούς πλούσιους Άραβες, έξω από αυτά κάποιον άνθρωπο να σου ζητά ελεημοσύνη. Οι άστεγοι δεν λείπουν, ενώ αν σηκωθείς νωρίς θα δεις και τους ήρωες της εργατικής τάξης για τους οποίους τραγούδησε και ο Τζον Λένον.

Το Λονδίνο στο κέντρο του είναι μία μητρόπολη του κόσμου, μία γοητευτική Βικτωριανή παράσταση εναρμονισμένη με τη σύγχρονη εποχή. Και άπαντες εξυπηρετικοί. Όσον αφορά τα… Lacta φιλιά, μιλάμε μάλλον για κάτι συνηθισμένο, σε αφίσες του μετρό ή στην κοινωνία.

Αυτό που μας έκανε περισσότερο εντύπωση, όπως και την πρώτη φορά που το είχαμε επισκεφτεί, είναι οι καλλιτέχνες του δρόμου. Μπορείς να πιεις τον καφέ σου ακούγοντας άριες ή Jazz, να ξοδεύεις ευχάριστα πόση ώρα στo Covent Garden βλέποντας έναν "ξυλοπόδαρο" να διασκεδάζει τον κόσμο. Σε κάθε αλλαγή γραμμής του υπόγειου σιδηρόδρομου και μία νέα πλην γνώριμη νότα. Οι διαφημίσεις στην πολύβουη Picadilly Circus φαντάζουν αδιάφορες μπροστά στις υπαίθριες συναυλίες που στήνονται κάθε βράδυ.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν και τους Αρχαίους Έλληνες, Αιγύπτιους και Ασσύριους που επισκεφτήκαμε στο Βρετανικό Μουσείο. Θα δείτε ακόμα εικόνες από το Camden Market με τα υπέροχα γράφιτι, τα βασιλικά ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς και το καταπράσινο Saint James’s Park πιο δίπλα. Ακόμα, τα νερά του Τάμεση που πλέον κάτω από το υπό συντήρηση Big Ben και τη "βαριά" σκιά του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Πέρα από ένα πρωινό στο Notting Hill (βράδυ πρόλαβαν να πάνε άλλοι), ως γνήσιοι –Έλληνες- τουρίστες, δεν θα μπορούσαμε να μην ποζάρουμε μαζί με τα αγάλματα του Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Madame Tussauds ή να μην δοκιμάσουμε fish and chips μαζί με τοπικές μπύρες!

Στο Λονδίνο θα βρεις Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ αλλά και ΚΠΡ. Σάββατο μεσημέρι στην Oxford Street πορεία με διαδηλώτριες από κάθε γωνιά του κόσμου, να κάνουν ενωμένες πορεία, συντεταγμένα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Θα θέλαμε πολύ να ξαναπάμε για όλα τα παραπάνω αλλά και πολύ περισσότερα.

Στοιχειώδες, Γουάτσον!

Φοίβος Παπαγεωργίου

Απολαύστε το Photo Gallery: