ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα για παρέμβαση στη διαβούλευση του νέου Σχεδίου Νόμου για την Αυτοδιοίκηση

"Πασιφανής η αδικία που συντελείται, ειδικά προς τις μικρές κοινότητες", τονίζει ο κ. Πάσχος
Κάλεσμα για παρέμβαση στη διαβούλευση του νέου Σχεδίου Νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Το νέο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ταφόπλακα στην εκπροσώπηση των μικρών κοινοτήτων στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια

Μελετώντας το καινούριο σχέδιο νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, με το καλημέρα, από τα πρώτα κιόλας άρθρα, είναι πασιφανής η αδικία που συντελείται, ειδικά προς τις μικρές κοινότητες.

Πιο συγκεκριμένα, με το δεύτερο άρθρο καταργούνται τα τοπικά συμβούλια σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και θα εκπροσωπούνται μόλις με ένα εκπρόσωπο όπως γινόταν τώρα, με τις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκων όπως π.χ. η Κερασιά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και με δεδομένο ότι λόγω κορωνοϊού δεν προβλέπεται να γίνει η απογραφή του 2021, η κοινότητα Κεραμιδίου έχει 433 κατοίκους ενώ το Αερινό τη "γλυτώνει" οριακά αφού έχει 511 κατοίκους. Εκτός αυτού, με το πρώτο άρθρο, μειώνεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου από 27 σε 21! Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση των τοπικών συμβούλων στις κοινότητες από 500 έως 3000 κατοίκους, από πέντε σε τρεις καθώς επίσης και με την κατάργηση των δημοτικών κοινοτήτων στις έδρες των δήμων, καθιστά την συνολική εκπροσώπηση των εκλεγμένων τοπικών και δημοτικών συμβούλων ανεπαρκή και ειδικά για ένα Δήμο σαν το δικό μας, ο οποίος εκτείνεται από τα Φάρσαλα μέχρι το Αιγαίο.

Καλούμε σαν ομάδα της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Δήγα Φεραίου, να συνεδριάσει ΑΜΕΣΑ το δημοτικό καθώς και το τοπικό συμβούλιο Κεραμιδίου ώστε να σύσωμοι να ζητήσουμε έγκαιρα από το υπουργείο , μιας και είμαστε ακόμη στο στάδιο διαβούλευσης, να αποκαταστήσει αυτές τις ατέλειες του σχεδίου νόμου καθώς επίσης να ζητήσουμε από όλους τους βουλευτές του Νομού να μεταφέρουν τις αντιρρήσεις μας στα κέντρα εξουσίας.

Πάσχος Χαράλαμπος - Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου.