ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Από 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών

Την απόφαση από τις 12 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Από 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών
AP Photo/Frank Augstein

Εμβόλια της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας από τις 8 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιήθεί το πρόγραμμα παραδόσεων.

Η επιτροπή δεν ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας θα ανοίξει τις ερχόμενες ημέρες.

Η απόφαση της Επιτροπής

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκαναν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, η επιτροπή "ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και εν όψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα".

Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, κρίθηκε ότι "το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας".

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι:

Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες  και τοπικές.

Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, δηλαδή την προστασία, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, επισήμανε ότι "ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας".

Επίσης, όσον αφορά το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, πάντα σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Για τους λόγους αυτούς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

  • Συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Θεμιστοκλέους: Δύο παράλληλα συστήματα

Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί για στις ηλικίες 18-64 ετών, ενώ λόγω των ανεπαρκών στοιχείων για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, θα δημιουργηθούν δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμού, τουλάχιστον έως ότου ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

Όπως εξήγησε, το πρώτο σύστημα είναι το υπάρχον, ενώ θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ενταχθεί σε αυτό είναι των 60-64 ετών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι τα δύο συστήματα "δεν θα διασταυρώνονται", πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Όσον αφορά την έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτοί αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου, αλλά οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθεί το πλάνο των παραδόσεων από την εταιρεία. 

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα