ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: Οι καταστηματάρχες της εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά

Υπογράφοντας ως πρώην επιχειρηματίες και παραδίδοντας τα κλειδιά των καταστημάτων τους διαμαρτύρονται από σήμερα και μέχρι και την Τετάρτη οι καταστηματάρχες εστίασης του Βόλου
Βόλος: Οι καταστηματάρχες της εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά

Η συμβολική δράση λαμβάνει χώρα στην πλατεία Αγ. Νικολάου από τις 10 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Στέφανος Στεφάνου με ένα ακόμα μέλος τους Συλλόγου, συγκεντρώνει τα κλειδιά σε ένα κουτί, καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις που υπογράφουν οι επιχειρηματίες ως "πρώην επιχειρηματίες".

Η συμβολική πανελλαδική δράση είναι μια έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που ανέφερε ότι όποιος επαγγελματίας της εστίασης θέλει να του παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του, ευχαρίστως θα τα έπαιρνε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή "Με το βλέμμα στην πόλη" της ΕΡΤ Βόλου σημείωσε και υπογράμμισε ότι πλέον του 50% των επιχειρήσεων εστίασης παραμένει κλειστό έντεκα μήνες και το άλλο έξι μήνες τώρα με απόφαση της κυβέρνησης, χωρίς να τους αναγνωρίζει αποζημίωση της ζημιάς που έχουν υποστεί. Το μόνο που έλαβαν είναι τα 800 ευρώ τον Απρίλιο και τα 500 ευρώ τον Μάιο.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε αναφορικά με το θέμα της βοήθειας, λέγοντας ότι "αυτό που διεκδικούν είναι αποζημίωση όλων όσων με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, αφού αυτό που που υποτίθεται έχει βγει σαν βοήθεια από την κυβέρνηση είναι μόνο οι επιστρεπτέες προκαταβολές". Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι "από τους πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας, σχεδόν κανένας πήρε χρήματα, από τον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκε ένα μεγάλο μέρος της εστίασης αλλά όχι όλοι οι επαγγελματίες, ενώ από τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκε ένα μικρό ποσοστό…

Μετά από 11 μήνες έχουμε φτάσει να συζητάμε αν θα πάρουμε κάποιο δάνειο επιδοτούμενο ή μη. Ζητάμε αποζημίωση για αυτούς τους μήνες, η οποία θα είναι ανάλογη του μεγέθους του μαγαζιού, των πάγιων δαπανών του και των τζίρων που είχε τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση με τις επόμενες δύο επιστρεπτέες προκαταβολές που εμείς προτείνουμε να μην είναι επιστρεπτέες, με το πρόγραμμα `ΑΝΑΣΑ 2` από την Περιφέρεια και με ένα μεγάλο `κούρεμα` των χρεών που έχουν δημιουργηθεί το εντεκάμηνο και συνεχίζουν να αυξάνονται. Πρέπει να μπούμε σε ρύθμιση με πολλές δόσεις και διακανονισμούς για να μπορέσουμε να ανοίξουμε στην εστίαση".

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Στεφάνου προέβλεψε ότι "όταν επιστρέψουμε στην ανοικτή εστίαση δεν θα `είμαστε όλοι μαζί`, καθώς το 40% των επιχειρήσεων ενδεχομένως να μην ανοίξουν. Πρέπει αυτό το 40% να το μειώσουμε γιατί έχουμε τον χρόνο να γίνει 30, 20% μακάρι και καθόλου, να λειτουργήσουμε όλοι τις επιχειρήσεις μας και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς στην οικονομία της χώρας. Τα ενοίκια και τα έξοδα για μία μικρή επιχείρηση είναι 2.500 με 3.000 ευρώ τον μήνα. Φανταστείτε τη ζημία που έχει μία μεγάλη επιχείρηση αν πολλαπλασιάσουμε αυτά τα έξοδα επί 11 μήνες".

πηγή: ΕΡΤ Βόλου