ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πιλοτικό θερμοκήπιο στο Βελεστίνο

Με ντομάτα ξεκινούν οι επιδεικτικές καλλιέργειες - Μείωση νερού έως και 80%, ενέργειας 40%, λιπασμάτων 50% και φυτοφαρμάκων έως και 100%
Πιλοτικό θερμοκήπιο στο Βελεστίνο
εικόνα αρχείου

Στη δημιουργία ενός πιλοτικού και μάλιστα σε επίπεδο Μεσογείου θερμοκηπίου προχώρησε το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο θα ενσωματώνονται όλες οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους και ταυτόχρονα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που είναι και το ζητούμενο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου, αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Κατσούλα, το θερμοκήπιο είναι ήδη έτοιμο και εντός των ημερών πρόκειται να γίνει η πρώτη σπορά με βιομηχανική ντομάτα. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να έχουν βγει οι πρώτες κόκκινες ντομάτες. "Στόχος μας είναι βεβαίως να έχουμε περισσότερες επιδεικτικές καλλιέργειες", ανέφερε ο κ. Κατσούλας.

Οπως εξήγησε, παραγωγοί, αλλά και εταιρείες μπορούν να επισκέπτονται το πιλοτικό θερμοκήπιο για να βλέπουν στην πράξη τα αποτελέσματα του συστήματος, που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πρόκειται για σύστημα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος και το οποίο έρχεται να αποτελέσει το "δεξί χέρι" των παραγωγών, καθώς τους ενημερώνει μέσω αισθητήρων πότε πρέπει να ποτίζουν, να λιπαίνουν, να θερμάνουν, να ψεκάσουν. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλα, όπως διαπιστώθηκε σε θερμοκήπιο στον Πυργετό όπου εγκαταστάθηκε δοκιμαστικά το σύστημα, ο παραγωγός είχε 80% απώλειες νερού και λιπάσματος. Μέσα από τη χρήση του συστήματος είναι δυνατή η μείωση νερού έως και 80%, κατανάλωσης ενέργειας 40%, χρήσης λιπασμάτων 50% και φυτοφαρμάκων έως και 100%. "Με τις νέες τεχνολογίες δεν μειώνεται απλώς το κόστος παραγωγής για τον ίδιο τον παραγωγό. Μειώνεται επίσης και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα", υπογράμμισε ο κ. Κατσούλας.

Στο θερμοκήπιο ενσωματώνονται όλες οι νέες τεχνικές, όπως χρήση υδροπονικών συστημάτων για καλλιέργεια χωρίς έδαφος, με ένα τεχνητό υπόστρωμα το οποίο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, ειδικά δίχτυα στα παράθυρα για την αποτροπή εισόδου εντόμων, συστήματα ελέγχου της υγρασίας για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μυκήτων.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο της πέμπτης κατά σειρά συνάντησης στο πλαίσιο του διεθνούς σχεδίου δράσης "Ευρωπαϊκό δίκτυο για τη συνοχή και την αλληλεγγύη στις αγροτικές περιοχές" (ENSURE), που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ευρώπη για τους πολίτες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το έργο ENSURE είναι ένα ευρωπαϊκό έργο συνεργασίας 14 τοπικών και περιφερειακών φορέων από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και πανεπιστημιακοί μοιράζονται τις γνώσεις τους σε θέματα, όπως καινοτόμα καλλιεργητικά συστήματα στην αγροτική παραγωγή, τα θερμοκήπια ως εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης, πράσινη ανάπτυξη μέσω κεφαλαιοποίησης καινοτόμων θερμοκηπίων, διαμόρφωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στην αγορά εργασίας για τους νέους αγρότες και χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία για τους νέους αγρότες, προτείνοντας αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να επηρεάσουν τη νέα γενιά αγροτών, ώστε να συμβάλλει στην αγροτική αναγέννηση της χώρας.

πηγή: taxydromos.gr