ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Η Μήδεια δεν αστειεύεται" - Δεκατρία μηχανήματα σε ετοιμότητα στον Δήμο

"Στόχος μας είναι να μην χρειαστεί να απεγκλωβίσουμε κανέναν και για αυτό συμβουλεύουμε τον κόσμο να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις", επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης, Δωροθέα Κολυνδρίνη
"Η Μήδεια δεν αστειεύεται" - Δεκατρία μηχανήματα σε ετοιμότητα στον Δήμο
Βελεστίνο-Φωτογραφία: Φοίβος Παπαγεωργίου / Μουσικό Βαγόνι

Περισσότερα από 100 μηχανήματα θα ρίξει στη μάχη κατά του χιονιά η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας και Σποράδων καθώς η "Μήδεια" δεν αστειεύεται όπως τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Οι θερμοκρασίες στα ορεινά θα φθάσουν και τους -12 βαθμούς με αποτέλεσμα ο Νομός να παγώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον ενημερώθηκε η εταιρεία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν καθώς στο παρελθόν με αντίστοιχα φαινόμενα διοχέτευε την κίνηση στα περιφερειακά δίκτυα με αποτέλεσμα να τα επιβαρύνει.

Στη σύσκεψη η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ξεκαθάρισε ότι στην ευθύνη της είναι ένα κομμάτι των επαρχιακών δρόμων ενώ οι δήμοι πρέπει να φροντίσουν για τους δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους. Μάλιστα, σημείωσε πως σε συνεργασία με την τροχαία θα απαγορευτεί η κίνηση βαρέων οχημάτων αν χρειαστεί για να αποφευχθούν φαινόμενα με "διπλωμένες" νταλίκες. Κάλεσε τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις εθνικές και τις παράπλευρες οδούς να ανταποκριθούν και να σταματούν στα πάρκινγκ τα οχήματα αν δεν μπορούν να κινηθούν στον δρόμο.

Σε ότι αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια ενώ ενημέρωσε ότι ήδη έχει σταλεί έγγραφο σε Κτηνοτροφικούς Συλλόγους για να φροντίσουν τα μέλη τους να έχουν επάρκεια ζωοτροφών και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αγρότες και μελισσοκόμοι.

Σε όλο το Νομό υπάρχουν οκτώ αποθήκες με αλάτι καθώς χρειάζεται επαρκής ποσότητα για να καλυφθούν και τα δημοτικά οδικά δίκτυα. "Ας ελπίσουμε να μην έχει το φαινόμενο την ίδια ένταση με το 1987 όπως λένε. Όταν το φαινόμενο θα είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπάρχει αλάτι. Προμηθευτείτε τώρα αλάτι στους Δήμους", επισήμανε.

Όπως ανέφερε ο διοικητής των πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας κ. Βλόντζος, τρία περιπολικά θα βρίσκονται στην ΠΑΘΕ, Σούρπη και Αερινό ενώ όλα τα οχήματα διαθέτουν αλυσίδες και τίθενται στη διάθεση της Αντιπεριφέρειας.

"Στόχος μας είναι να μην χρειαστεί να απεγκλωβίσουμε κανέναν και γι’ αυτό συμβουλεύουμε τον κόσμο να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις", επισήμανε η κ. Κολυνδρίνη. Σε επιφυλακή επίσης έχουν τεθεί το λιμενικό και η αστυνομία.

Έτοιμες να αντιμετωπίσουν το χιονιά είναι και οι Σποράδες όπως τόνισαν οι δήμαρχοι Σκιάθου και Αλοννήσου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς Π. Κουτσάφτης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα ο χειμώνας κύλησε ομαλά.

"Έχουμε ετοιμότητα σε προσωπικό, αλάτι, μηχανήματα και οργάνωση. Εδώ αν ρίξει χιόνι, το κρατάει» είπε και πρόσθεσε ότι και οι πολίτες δεν πρέπει να βγάλουν όλα τα οχήματα στον κεντρικό δρόμο για να περνούν τα εκχιονιστικά. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να ανοίγουν ελάχιστα τις βρύσες για να μην παγώσει το νερό, αλλά να μην τις αφήνουν εντελώς ανοιχτές γιατί θα τελειώσει το νερό".

Δεκατρία μηχανήματα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου ενώ στον Δήμο Ν. Πηλίου έχουν εφοδιαστεί με αλάτι όλες οι δημοτικές ενότητες. "Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει αφορά το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και τους εμβολιασμούς", ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Ραματάς και σημείωσε ότι έχουν ενημερωθεί και οι εθελοντικές ομάδες.

Από τον Δήμο Αλμυρού ο αντιδήμαρχος κ. Βούλγαρης είπε ότι ο Δήμος είναι σε ετοιμότητα και το πρωί έγινε συνάντηση με τον διοικητή αστυνομίας και πυροσβεστικής για τον καλύτερο συντονισμό.

Η κ. Κολυνδρίνη ζήτησε να μην υπάρχουν αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου καθώς τα ερπυστριοφόρα δε μπορούν να περάσουν. Σε ετοιμότητα τέλος είναι και οι εθελοντικές ομάδες όπως και η 111 Πτέρυγα Μάχης.

πηγή: ΕΡΤ Βόλου