ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός 6,0 R στη Θεσσαλία – Ζημιές σε παλιά σπίτια – Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος

Σεισμός 6,0 R στη Θεσσαλία – Ζημιές σε παλιά σπίτια – Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος

Σεισμική δόνηση 6,0 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα Νότια της Ελασσόνας και 14 χιλιόμετρα Βόρεια -βορειοδυτικά ΒΔ της Λάρισας. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 7,8 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,9 ρίχτερ, ενώ μέσα σε 30 λεπτά σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοί.  Σύμφωνα με τους σεισμολόγους τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα.

Ένας ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε στο Μεσοχώρι Ελασσόνας ενώ πολλές ζημιές έχουν υποστεί παλιά σπίτια στις γύρω περιοχές, όπως και δύο σχολεία στο Δαμάσι και στο Ζαρκο του Δήμου Φαρκαδόνας. Δεν κινδύνευσαν παιδιά. Καταστροφές έχει υποστεί και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στον Τύρναβο.  Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας -Ελασσόνας στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Οι κάτοικοι όλης της Θεσσαλίας βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους αφού το μικρό εστιακό βάθος έκανε ιδιαίτερα αισθητή τη δόνηση σε ολόκληρη την κεντρική χώρα, ακόμα και στη Δυτική Μακεδονία.

Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών με εντολή Πρωθυπουργού ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Ειδικότερα, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Έγινε αισθητός στα Βαλκάνια – Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο και Μαυροβούνιο. Διέκοψαν το πρόγραμμα τους τα τουρκικά κανάλια για να μεταδώσουν την είδηση. 6,3 δίνουν την ένταση του σεισμού τα αμερικανικά σεισμολογικά κέντρα.

πηγή: ertnews.gr