ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aπαιτούμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή

Εντατικοποίηση εργασίας, που προκαλεί "εργατικά ατυχήματα" καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας μετά από δύο περιστατικά με γυναίκες που εργάζονται ως συνοδοί απορριμματοφόρων, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και στον Δήμο Βόλου
Aπαιτούμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει:

Και ο "χορός" των εργατικών ατυχημάτων καλά κρατεί! Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου σήμερα Τετάρτη 3/3 το πρωί, συναδέλφισσα εργαζόμενη της 3Κ, συνοδός απορριμματοφόρου, μεταφέρθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση από τον χώρο εργασίας της στο Κέντρο Υγείας. Ευτυχώς την επανέφεραν τελευταία στιγμή, πριν συμβούν τα χειρότερα. Δεν πάνε πολλές μέρες που άλλη εργαζόμενη, πάλι συνοδός απορριμματοφόρου, στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου (στα πληρώματα της Ν. Ιωνίας), αντιμετώπισε κρίση πανικού και λιποθυμία όταν ανέβηκε στο "πατάρι" του απορριμματοφόρου.

Τα αλλεπάλληλα παρόμοια περιστατικά φανερώνουν ότι οι γυναίκες εργαζόμενες και στους Δήμους της Μαγνησίας βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί, της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της δουλειάς. Καλούνται συχνά από τις Δημοτικές Αρχές και τους διευθυντές των υπηρεσιών να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, να εργαστούν κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, δίχως να παίρνεται υπόψη ούτε η γυναικεία φύση τους, ούτε τυχόν ατομικά προβλήματα υγείας.

Αλήθεια, ο Γιατρός Εργασίας που, σύμφωνα με την κολοβή νομοθεσία που ισχύει, πρέπει να υπάρχει σε κάθε Δήμο και να δουλεύει κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη (της Δημοτικής Αρχής) είχε εξετάσει στο Δήμο Ρήγα Φεραίου τις εργαζόμενες για την καταλληλότητα τους για εργασία στο ένα ή το άλλο πόστο στο οποίο χρεώνονται; Είχε διερευνήσει τις συνθήκες υγείας & ασφάλειας στα συγκεκριμένα πόστα που εργάζονται και είχε προτείνει κάποια μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, ειδικά για τις γυναίκες συναδέλφισσες;

Ευχόμενοι στη συναδέλφισσα όλα τα κουράγια για τη γρήγορη ανάρρωση της, απαιτούμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα από τη Δημοτική Αρχή Δ. Νασίκα του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Απαιτούμε την γρήγορη ενεργοποίηση των Γιατρών Εργασίας σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας, μαζί και στο Δήμο Βόλου, για την εξέταση των συνθηκών σε όλους τους χώρους εργασίας. Απαιτούμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει άμεσα τις συνθήκες του τελευταίου εργατικού ατυχήματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία μετάθεση ευθύνης από τον, σύμφωνα με τον νόμο, αποκλειστικά υπεύθυνο εργοδότη – Δημοτική Αρχή σε τρίτα πρόσωπα, ούτε και την παραβίαση των κεκτημένων των εργαζομένων με την πρόφαση της "προφύλαξης" τους από ατυχήματα.

πηγή; e-thessalia.gr