ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η διατροφή στη νηστεία και τα οφέλη της

Της Ραφαηλίας Καλαμπακιώτη, Διατροφολόγου - Διαιτολόγου
Η διατροφή στη νηστεία και τα οφέλη της

Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη, "νη + εσθίω", που σημαίνει "δεν τρώω". Ο επιστημονικός ορισμός της νηστείας περιλαμβάνει τόσο την ακούσια (ασιτία), όσο και την εκούσια αποχή από την τροφή. Φυσικά, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προτρέπει σε εφαρμογή της ακούσιας αποχής, αλλά στην εκούσια απόχη σε ορισμένες τροφές.

Οφέλη στην υγεία από την νηστεία.

Στην σύγχρονη εποχή που ζούμε η νηστεία, πέρα από τους θρησκευτικούς λόγος, είναι ευρέως διαδεδομένη και για τα οφέλη που προσφέρει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών αλλά και στην διατήρηση της καλής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η νηστεία προστατεύει με πολλούς τρόπους από:

  1. Διάφορες μορφές καρκίνου.
  2. Καρδιαγγειακές παθήσεις.
  3. Εγκεφαλικά επεισόδια.
  4. Δυσκοιλιότητα.
  5. Εκφυλισμό ωχράς κηλίδας.
  6. Καθαρίζονται τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.
  7. Βοηθά στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου.
  8. Ενισχύει την ζωντάνια και την ενεργητικότητα, την λάμψη του δέρματος και την ευχάριστη ψυχική διάθεση.

Θρεπτική αξία τροφίμων που τρώμε κατά την νηστεία.

 Η νηστεία είναι μία καλή ευκαιρία να εντάξουμε στην διατροφή μας τρόφιμα που έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην Μεσογειακή διατροφή και προσφέρουν το καθένα ξεχωριστά, πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω.

Θαλασσινά: Αποτελούν πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D και βιταμινών συμπλέγματος Β. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες και έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την πνευματική ενέργεια, την διάθεση και την πνευματική απόδοση μέσω μίας ουσίας (τυροσίνη) που παρέχουν στον εγκέφαλο.

Όσπρια: Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (συστήνονται για διαβητικούς) και δεν περιέχουν νάτριο (συστήνονται για υπερτασικούς). Επιπλέον προσφέρουν κορεσμό και τόνωση και αν συνδυαστούν με προϊόντα δημητριακών έχουμε αποτελεσματικότερη λήψη των απαραίτητων αμινοξέων (πρωτεΐνες). Είναι μηδενικά σε λιπαρά (αποφυγή πολλών ασθενειών). 

Λαχανικά: Παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά,  βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού (μείωση δυσκοιλιότητας, αντικαρκινική δράση, κλπ.). 

Αμυλώδη προϊόντα, κυρίως ολικής άλεσης: Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία δρουν και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων.

Ελιά και ελαιόλαδο: Αποτελούν μία πλήρη τροφή αλλά και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε νηστίσιμο τραπέζι, προσφέροντας υγεία και μακροζωία.  

Ξηροί καρποί: Αποτελούν μία κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια, αποτελώντας μία υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή καταναλώντας τους όμως στις σωστές ποσότητες.

Προϊόντα σόγιας: Η σόγια αν και λίγο παρεξηγημένη από πολλούς προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, και προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες (μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και της πίεσης), καθώς και από οστεοπόρωση.  

Πιθανολογούμενοι κίνδυνοι της υγείας από τη νηστεία.

Παρόλο που η νηστεία όπως είδαμε προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι πολλές φορές μπορεί να έχουμε περισσότερες κακές συνέπειες από ότι καλές. Ο βασικός κίνδυνος που σχετίζεται με την νηστεία είναι διατροφική ανεπάρκεια, ιδίως μεταξύ ομάδων του πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες, όπως έγκυες, θηλάζουσες, βρέφη, παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι άνθρωποι και αθλητές. Καλό θα είναι λοιπόν όποιος θέλει να ακολουθήσει μία νηστεία να διαβάσει και να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό για να μπορέσει να καλύψει τις καθημερινές ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του. 

Καλή Σαρακοστή σε όλους! 

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας!