ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεκαοχτώ παιδιά θύματα κακοποίησης στην Θεσσαλία

Στη συντριπτική πλειοψηφία οι ανήλικοι κακοποιούνται από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο συγγενικό τους περιβάλλον
Δεκαοχτώ παιδιά θύματα κακοποίησης στην Θεσσαλία
 

Δεκαέξι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά απασχόλησαν την Ελληνική Αστυνομία τα δύο τελευταία έτη στην Θεσσαλία. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι ανήλικοι κακοποιούνται από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο συγγενικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2019 οι κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές κλήθηκαν να επιληφθούν σε δέκα υποθέσεις με έντεκα θύματα και το 2020 σε έξι υποθέσεις με εφτά θύματα.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να κουβεντιάζουν με τα παιδιά και να ακούν τι έχουν να τους πουν.

"Συζητήστε από πολύ νωρίς για τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα. Μιλήστε μαζί τους και απαντήστε στις απορίες που έχουν για τις ανθρώπινες σχέσεις και το σεξ. Μάθετε στα παιδιά τα όρια και εξηγήστε ότι κανείς δεν πρέπει να τα παραβιάζει. Τονίστε τους ότι το σώμα τους είναι δικό τους", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών και να τους δίνουν το δικαίωμα να πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται και να ντρέπονται.

"Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους ενηλίκους, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Συνοδέψτε τα παιδιά στις δραστηριότητές τους και γνωρίστε όλους τους ενηλίκους και μεγαλύτερους εφήβους που ενδεχομένως έχουν επαφή και επικοινωνία με το παιδί σας.

Ζητήστε από το παιδί να σας υποδείξει το ίδιο ένα πρόσωπο αναφοράς εκτός της οικογένειας, στο οποίο να μπορεί να μιλήσει αν για οποιοδήποτε λόγο εσείς δεν είστε διαθέσιμοι", προτρέπει ακόμη.

Τα σημάδια που πρέπει να προβληματίζουν είναι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών. Αν παρουσιάσουν ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπουν συχνά εφιάλτες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Ζωγραφιές με θέματα που έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο θα πρέπει επίσης να μην περνούν απαρατήρητες.

Τα σημάδια που θα πρέπει να βάζουν υποψίες μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

Το παιδί να έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή να επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά.

Να φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα.

Να μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν.

Να έχει χρήματα (ή καινούρια ρούχα, αντικείμενα, κλπ.) που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους.

Να προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά να σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος.

Να έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα.

Να εμφανίζει δυσκολία να καθίσει ή να περπατήσει.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.