ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή με την Καθημερινή ο Ρήγας από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Αυτή την Κυριακή (18/4) η εφημερίδα "Καθημερινή" προσφέρει στους αναγνώστες της το τεύχος των "Κλασικών Εικονογραφημένων" με τον Ρήγα Βελεστινλή
Την Κυριακή με την Καθημερινή ο Ρήγας από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Γεννημένος το 1757 στο Βελεστίνο –τις αρχαίες Φερές– της Μαγνησίας αποτέλεσε προάγγελο του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821, αλλά και πρωτομάρτυρά του.

Έχοντας στον νου και στην καρδιά του την ιδέα της απελευθέρωσης της Ελλάδας και το σχέδιο της σύσταση Βαλκανικής Ομοσπονδίας, θεώρησε κρίσιμη τη διαφώτιση των υπόδουλων Ελλήνων με κατάλληλα κείμενα, προσπάθησε να τους εμπνεύσει με ποιήματα γραμμένα σε ζωντανή γλώσσα και ανέπτυξε έντονη επαναστατική δράση, η επίδραση της οποίας απλωνόταν από τη Βουδαπέστη και την Τεργέστη έως το Ιάσιο και την Πάτρα, κι από τη Σμύρνη και το Βουκουρέστι έως τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.

Η εμβληματική του Χάρτα, βρήκε τη συνέχειά της στην επαναστατική προκήρυξη και τον καταστατικό χάρτη βάσει του οποίου θα κυβερνιόταν το νέο κράτος που θα προέκυπτε μετά την επανάσταση. Αντίτυπά του φορτωμένα σε 12 κιβώτια, είχε μαζί του όταν ξεκίνησε για να έρθει στην Ελλάδα μέσω Τεργέστης, για την έναρξη του αγώνα.

Εκεί συνέβησαν όσα θα παρακολουθήσει ο αναγνώστης στο τεύχος των "Κλασικών Εικονογραφημένων" που κυκλοφορεί με την "Καθημερινή", σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.
 
Το τεύχος εικονογράφησε ο Βασίλης Ζήσης και έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας.

Αυτή την Κυριακή 18 Απριλίου μαζί με την "Καθημερινή".