ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Ιστορική πτήση του drone "Ingenuity" πάνω από τον Άρη

Την επιτυχημένη πτήση ενός ελικοφόρου drone πάνω από τον πλανήτη Άρη ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (19/4) η NASA που ήταν λογικό να πανηγυρίζει για το επίτευγμα αυτό, με δεδομένο πως επρόκειτο για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη
NASA: Ιστορική πτήση του drone "Ingenuity" πάνω από τον Άρη

Το drone, ονόματι Ingenuity ζυγίζει 1,8 κιλά και πέταξε για 39 δευτερόλεπτα με την επιβεβαίωση να έρχεται μέσω ενός δορυφόρου στον Άρη που μετέφερε τα δεδομένα του ελικοπτέρου πίσω στη Γη. Η πραγματοποίηση πτήσης στον "κόκκινο πλανήτη" δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση λόγω της ατμόσφαιρας που είναι πολύ λεπτή, μόλις στο 1% της πυκνότητας σε σχέση με τη Γη, γεγονός που δυσκολεύει τις πτήσεις. Έτσι το εν λόγω drone έπρεπε να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να είναι εξαιρετικά ελαφρύ με τους έλικες του να κάνουν περισσότερες από 2.500 περιστροφές ανά λεπτό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για να δοκιμαστεί τεχνολογία για εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος στον Άρη και ταυτόχρονα να βοηθήσει στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής διαδρομής για ρόβερ που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές αποστολές.

Η NASA παρομοίαζε το εγχείρημα με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα.

Σημειώνεται πως η NASA έχει ήδη εγκρίνει αποστολή ελικοπτέρου στον Τιτάνα, το φεγγάρι του Κρόνου. Το Dragonfly, όπως είναι γνωστή η αποστολή, αναμένεται να φτάσει στον Τιτάνα στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

πηγή: eniko.gr CNN, BBC.

Πιο διαβασμένα