ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επετειακές εκδηλώσεις, νέοι και νέες τεχνολογίες

H άποψή μας
Επετειακές εκδηλώσεις, νέοι και νέες τεχνολογίες
Φωτογραφία / Ίδρυμα Ωνάση

Όπως διαβάζουμε, την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει ενημέρωση για το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων για το τρέχον έτος, 200 χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης. Φυσικά, ό,τι προγραμματίζεται θα πρέπει να διεξαχθεί όποτε το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση της χώρας και με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα, σχεδόν μόνο αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα θέλαμε να προσθέσουμε με τη σειρά μας μερικές επισημάνσεις. 

Οι στείροι εορτασμοί και η αναπαραγωγή των ηρωικών κατορθωμάτων των προγόνων μας, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Η τιμή προς τους Ήρωες εξυπακούεται.  

Ωστόσο, θεωρούμε πως στόχος οφείλει να είναι η εμφύσηση του διαρκούς αγώνα για την Ελευθερία αλλά και την Δημοκρατία, ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε και εντέλει θανατώθηκε ο δικός μας Μεγάλος Ρήγας. 

Αυτό, δε, θα πρέπει να αφορά κατά κύριο λόγο τη νέα γενιά και σαφώς οι δημιουργικές εκδηλώσεις και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν το δικό τους σημαντικό ρόλο. 

Εμείς, από την πλευρά μας, επειδή συνομιλήσαμε με την ίδια και είχαμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε τη δράση, προτείναμε το πρόγραμμα της Ζωγραφήγησης για μικρά παιδιά από την κ. Λήδα Βαρβαρούση, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου “Ο Μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας”, με τον Δήμο απο την πλευρά του να ανταποκρίνεται. 

Σημαντικό έργο επίσης στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της εντρύφησης με το έργο του Ρήγα και ιδιαίτερα την Χάρτα, επιτελεί η κ. Βίκυ Γεροντοπούλου, υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.  Αυτά που ακούμε πως υλοποιούνται και σχεδιάζονται είναι πρωτοποριακά.

Στα δικά μας, ένα παράδειγμα: Το να βλέπεις μία πινακίδα, ειδικά με την μορφή του Ρήγα, είναι από μόνο του ωραίο αλλά σκεφτείτε, ας πούμε, να είχε τη δυνατότητα οποιοσδήποτε με το κινητό να σκανάρει ένα μέρος της και να οδηγηθεί σε ένα βίντεο ή μία σχετική πληροφορία από το κινητό του; Κάτι που θα χρησίμευε και στους τουρίστες. Να προσθέσουμε εδώ πως πριν λίγες μέρες διαβάσαμε ότι θα δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή “irigasferaios”.

Οι νέοι είναι ήδη πιο μπροστά από εμάς.

Φυσικά, εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι να προτείνουμε καινοτόμες δράσεις, αλλά ιδέες υπάρχουν. Άτομα, όπως ο κ. Καραμπερόπουλος που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στον Ρήγα και την ανάδειξη του έργου του υπάρχουν. Το Βελεστίνο έχει ξεναγό και άλλους πολίτες που ευχαρίστως θα ήθελαν να ασχοληθούν και να προτείνουν.

Στόχος θα πρέπει να είναι η διάδοση της ιδέας του αγώνα για την Ελευθερία απέναντι στον εκάστοτε δυνάστη και την εγκαθίδρυση-προάσπιση της Δημοκρατίας. 

Με σύγχρονες ιδέες και με τις πραγματικές τους έννοιες.