ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Τα μέτρα για το Πάσχα

Τα μέτρα που θα ισχύουν εφεξής αλλά και αυτά με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί του Πάσχα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Τα μέτρα για το Πάσχα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς EUROKINISSI

Για τα μέτρα που θα ισχύουν τις προσεχείς ημέρες και ενόψει των εορτασμών του Πάσχα, τοποθετήθηκε ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, φέτος οι πιστοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τις λειτουργίες με τους εξής κανόνες:

Στις εκκλησίες:

  • Ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και με 1 άτομο ανά 10 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους πάλι με την τήρηση όλων των μέτρων.
  • Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς και η διενέργεια τεστ για τα μέλη του κλήρου και το προσωπικό των εκκλησιών
  • Η Περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στα προαύλια των ναών χωρίς την παρουσία πιστών,
  • Προσκύνημα του Επιταφίου σε χώρο εκτός του ναού με τήρηση των υγεινομικών μέτρων
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 10 το βράδυ από την Μεγάλη Δευτέρα και από τις 11 το βράδυ από την Δευτέρα του Πάσχα

 
Την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως δύο οικογένειες και 9 άτομα ανά οικία ή σε εξωτερικό χώρο έως 2 ευρύτερες οικογένειες και 12 άτομα. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, για τις συναθροίσεις αυτές, συστήνεται η διενέργεια self test.

Μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα μέτρα που είναι σε ισχύ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα όπως είπε όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. 

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. 

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. 

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής. 

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου. 

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο. 

πηγή: news247.gr

Πιο διαβασμένα