ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηπειρώτικο παραδοσιακό γλέντι Κυριακή μεσημέρι στη Λάρισα

Μια ιδιαίτερη εμπειρία πρόκειται να απολαύσουν οι εραστές της παραδοσιακής μουσικής  την Κυριακή 31 Μαρτίου, με ώρα έναρξης στις 14:00 μ.μ. στην ταβέρνα "Το Παγώνι" (Δαβάκη 40 - Νεάπολη Λάρισας)
Ηπειρώτικο παραδοσιακό γλέντι Κυριακή μεσημέρι στη Λάρισα

Βλάχικη Κομπανία Σάκη Φασούλα, Χρ. Ντάγκαλα Κ. Ζέρβα: Τα τραγούδια της ψυχής μας

Ένα μοναδικό σμίξιμο με την κομπανία των Σάκη Φασούλα, Χρήστου Ντάγκαλα, Κώστα Ζέρβα και Αποστόλη Κασιάρα, που θα μας ταξιδέψουν μουσικά στα Γρεβενά, τη Βάλια Κάλντα, και στα βλαχοχώρια της Πίνδου: το Περιβόλι, τη Σμίξη ,την Αβδέλλα, τη Σαμαρίνα, τη Κρανιά και τα υπόλοιπα χωριά .

Η ζυγιά των Σάκη Φασούλα, Χρήστου Ντάγκαλα, Κώστα Ζέρβα και Αποστόλη Κασιάρα πρόκειται για μια από́ τις πιο αξιόλογες γρεβενιώτικες και βλάχικες κομπανίες  η οποία διατηρεί́ το παραδοσιακό́ αυθεντικό́ μουσικό ηχόχρωμα, με το πολυφωνικό́ τραγούδι όπως παλιά́ και με την γνήσια προσέγγιση στην ηπειρώτικη δημοτική́ μας μουσική παράδοση, την οποία με θρησκευτική́ ευλάβεια υπηρετεί́ η συγκεκριμένη γνωστή́ ηπειρώτικη ζυγιά.

Η ηπειρώτικη ζυγιά́ των Σάκη Φασούλα, Χρήστου Ντάγκαλα, Κώστα Ζέρβα και Αποστόλη Κασιάρα, είναι το παραδοσιακό μουσικό́ σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά́ παραδοσιακά́ ακούσματα με τη χρήση "φυσικών" οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού́, λαούτου και κρουστών (ντέφι), με φωνητική "συλλογικότητά" εκεί όπου απαιτείται και σολιστική "εναλλαγή" των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά́ (και όχι μόνον) μέρη. Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται από το "μέγιστο" Σάκη Φασούλα στο βιολί, τον Αποστόλη Κασιάρα στο κλαρίνο, τους Χρήστο Ντάγκαλα και Κώστα Ζέρβα - αμφότεροι στο λαούτο και το τραγούδι, το Χρήστο Πέρκα στο ακορντεόν-τραγούδι, και το Τάσο Μπουκλά στο ντέφι,  ενώ η ερμηνεία των τραγουδιών είναι συλλογική και πολυφωνική.  

Τονίζεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με μέγιστο σεβασμό στη δημοτική μουσική παράδοση και τον παραδοσιακό τρόπο γλεντιού, τα οποία υπαγορεύουν τη μουσική εκτέλεση των τραγουδιών με τον γνήσιο και αυθεντικό ήχο των οργάνων, χωρίς τη παρέμβαση ηλεκτρικών ηχητικών συστημάτων

Μια μουσική μυσταγωγία, με  τα τραγούδια της ψυχής μας, με τη ζυγιά τοποθετημένη στο κέντρο του χώρου και ο χορός να ξετυλίγεται τριγύρω της, όπως στα  παλιά παραδοσιακά γλέντια!

Μία συνάντηση  αφιερωμένη στην μουσική των Γρεβενών και των βλαχοχωριών, στην ταβέρνα "Το παγώνι" (Δαβάκη 40 - Νεάπολη Λάρισας).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις απευθυνθείτε στον τηλεφωνικό αριθμό 6944250307.