ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

Ε-ΦΟΙΒΟΣ

Η γενιά της μετάβασης

Η γενιά της μετάβασης
Με υποδειγματικές διαδικασίες, ταχείς ρυθμούς και τη συμμετοχή νέου κόσμου συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου
Χούντα δε θυμάμαι μα ούτε ελευθερία
της μεταπολίτευσης καημένη γενιά
άχρωμα όλα και λειψά γι` αυτό σου λέω…
 
Νίκος Πορτοκάλογλου - Υπάρχει λόγος σοβαρός
 
Ο αγαπημένος μου θείος Τάκης συνήθιζε να αφηγείται την "παραβολή" με τον μεσαίο αδερφό και την αδικία που υφίσταται λόγω της θέσης του μέσα στην οικογένεια. "Σήμερα θα πάρω τον μεγάλο να του μάθω μερικά σημαντικά πράγματα που έφτασε αυτή την ηλικία, εσύ μεσαίε θα κάτσεις με τον μικρό να τον προσέχεις", του άρεσε να διηγείται με στόμφο στα οικογενειακά τραπέζια. Σε άλλη περίπτωση, όπως ανέφερε, ο πατέρας έπρεπε να πάρει μαζί του τον βενιαμίν της φαμίλιας ώστε να του δείξει κάτι για πρώτη φορά, έτσι ο αδικημένος μεσαίος θα έμενε και πάλι σπίτι, αυτή τη φορά με τον μεγάλο…
 
Η γενιά μας, των 30+, εκτός από γενιά των 600 ευρώ ίσως σε λίγο καιρό να αποκαλείται σε λίγο και γενιά του Astra Zeneca. Πράγμα που εύχομαι καθώς σημαίνει θα ότι έχουν πάει όλα καλά.
 
Εντοπίζεται ακριβώς στη μέση με θέση ευθύνης. Ανησυχεί για τους μεγαλύτερους δικούς της, κοιτά τα παιδιά (της) που δεν μεγαλώνουν με τις κατάλληλες συνθήκες αλλά το σημαντικό, θέλει κι αυτή να προστατευτεί, να ζήσει, ελεύθερη, να ταξιδέψει, να αγαπηθεί, να δουλέψει, να κοινωνικοποιηθεί, ξανά. Νιώθει πως για όσα όμορφα έχει ζήσει εως τώρα, αντιστοιχούν άλλα τόσα.
 
Μπορεί να μην γνώρισε -ευτυχώς- Χούντα ή πόλεμο αλλά έχει βιώσει μέχρι στιγμής σημαντικές μεταβατικές περιόδους της νεότερης ιστορίας.
 
Γεννήθηκε στη Μεταπολίτευση, μεγαλωμένη με εμβόλια και είδε την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, γνώρισε τη δραχμή πριν συναλλαχθεί με το ευρώ, στο μεγαλύτερο μέρος της τελείωσε το σχολείο χωρίς social media για να τα ανακαλύψει στο πανεπιστήμιο, από το οποίο όταν αποφοίτησε της είπανε... κανε και δύο μεταπτυχιακά, ψάξε και κάτι άλλο. Βέβαια, το τελευταίο ίσως και να το ήξερε. Το 2001 ως άλλος προφήτης ένας καθηγητής καλλιτεχνικών εξηγούσε σε αγουροξυπνημένους έφηβους κι έφηβες στο Βελεστίνο πως "η δική σας γενιά έχει υπολογιστεί ότι θα αλλάξει κατά μέσο όρο 7 επαγγέλματα". Όποιος... ήταν ξύπνιος την ώρα του μαθήματος, θυμάται.
 
Η κρίση άλλαξε το πολιτικό σκηνικό. Στην εποχή μας, μεγάλωσε το κύμα φυγής προς το εξωτερικό, είτε για σπουδές είτε για εργασία είτε και για τα δύο ταυτόχρονα. Κάποια παιδιά που πλέον μεγάλωσαν αποφάσισαν να κάνουν τη δίκη τους οικογένεια, εδώ στη χώρα μας.
 
Παρόλο που η προηγούμενη γενιά και γενιές ίσως μόχθησαν παραπάνω, αυτή, τώρα, είχε να παλέψει με τους δικούς της δαίμονες. Πλέον κι εν μέσω ορισμένων αντιφατικών μηνυμάτων, έφτασε η σειρά της να πράξει, κατά την κρίση της.
 
Μέχρι στιγμής, διακρίνεται ένας ενθουσιασμός για τη συμμετοχή των νέων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν γνωρίζω την ανταπόκριση με ποσοστά.
 
Οι νέοι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι -όπως στο σύνολο άλλωστε των ηλικιών- διαφόρων πεποιθήσεων. Ωστόσο, έχουν κοινή προέλευση.
 
Προέρχονται από τη γενιά της μετάβασης, η οποία καλείται, μαζί με τους μεγαλύτερους και σύντομα τους νεότερους, να βάλει το δικό της λιθαράκι στο τείχος, να μας πάει παραπέρα.
Του Φοίβου Παπαγεωργίου

Πιο διαβασμένα

Ηλιοβασιλέματα

Ηλιοβασιλέματα