ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ Μαγνησίας: Να μπει τέλος στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών

Τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την αλλαγή της ΑΕΠΟ, που αφορά στη δυνατότητα δευτερογενών υλικών καύσης από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, σχολιάζει με σημερινή της ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για "έγκλημα που γιγαντώνεται, εξαιτίας της νέας τροποποιητικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που διευρύνει τον κατάλογο αξιοποίησης αποβλήτων ως «εναλλακτικά» καύσιμα και ως απορριμματική πρώτη ύλη"
ΚΚΕ Μαγνησίας: Να μπει τέλος στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών

Τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την αλλαγή της ΑΕΠΟ, που αφορά στη δυνατότητα δευτερογενών υλικών καύσης από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, σχολιάζει με σημερινή της ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για "έγκλημα που γιγαντώνεται, εξαιτίας της νέας τροποποιητικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που διευρύνει τον κατάλογο αξιοποίησης αποβλήτων ως «εναλλακτικά» καύσιμα και ως απορριμματική πρώτη ύλη". 

Στην ανακοίνωση της Τ.Ε Μαγνησίας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2014 για την ΑΓΕΤ στο Βόλο προέβλεπε την αξιοποίηση 1.480.000 τον/έτος αποβλήτων, από τα οποία οι 1.015.000 τον., ως απορριμματικά καύσιμα, εκ των οποίων πάνω από 400.000 τον. διάφορα αστικά απόβλητα προέρχονται από μονάδες  επεξεργασίας αποβλήτων (Κωδικός ΕΚΑ 19), δηλαδή RDF/SRF. Έτσι συνεχίζεται να διαμορφώνεται σε εφιάλτη η ζωή και η υγεία των κατοίκων του Βόλου, της Αγριάς και των γύρω περιοχών. Με την νέα ΑΕΠΟ δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία να μεταφέρει απόβλητα με 4-5 πλοία, 25.000 τον κάθε μήνα στο λιμάνι της. Προβλέπεται η παραλαβή δευτερογενών στερεών καυσίμων (σκουπίδια) υπό μορφή χύδην με φορτηγά (περί τους 20 τόνους ανά δρομολόγιο) και επιπλέον 3.750 τον. εβδομαδιαίως (!) με containers. Επίσης εισάγονται και νέοι κωδικοί αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος “chlorine by pass” για την απομάκρυνση του χλωρίου. Σύστημα το οποίο η ΑΓΕΤ θα χρησιμοποιήσει, όχι για τη μείωση των καρκινογόνων διοξινών, αλλά για να έχει τη δυνατότητα να καίει περισσότερα σκουπίδια”.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί του κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας “σε ανυποχώρητο αγώνα για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της υγείας τους. Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας να βάλουμε τέλος στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Να σταματήσουμε ο Βόλος και η Μαγνησία να μετατρέπονται σε «συλλεκτήρες» απορριμμάτων. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται να λειτουργήσουν, εκτός από τη δημοτική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ακόμη δύο ιδιωτικές που θα επεξεργάζονται υπολείμματα της ανακύκλωσης, κακής ποιότητας κομπόστ (CLO), λάστιχά  και πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, κ.ά., για την παραγωγή RDF/SRF.  Να γίνει κατανοητό ότι η «νομιμότητα» και ο «κοινωνικός έλεγχος» που υπερασπίζονται ορισμένοι, αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για να συνεχίζεται η καρκιγόνα καύση των σκουπιδιών. Εξάλλου οι «νόμοι» τους και οι «συμφωνίες» κάθε φορά τροποποιούνται με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Τέλος, χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα ότι και αυτό το έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ε.Ε. με την αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εξυπηρέτηση των κερδών των ομίλων”.

πηγή: ertnews.gr