ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντείνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ με φόντο το Στεφανοβίκειο

Aναλυτικά, το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία"
Εντείνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ με φόντο το Στεφανοβίκειο

Την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ προανήγγειλε χθες (σ.σ. την Τετάρτη 27/3) από τη Λάρισα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Ο Α/ΓΕΣ, κατά την επίσκεψή του στο 303 ΠΕΒ και ερωτηθείς από την "Ε" για την επόμενη φάση της συνεργασίας του ελληνικού Στρατού και εκείνου των ΗΠΑ, με τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο, όπου και η έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ, χωρίς να κάνει λεπτομερή αναφορά παρέπεμψε στο μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν "πολύ καλές εξελίξεις που θα τις δείτε και στο μέλλον".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" προσωπικό της ταξιαρχίας (4th Combat Aviation Brigade - CAB) του Στρατού των ΗΠΑ, που έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στο Στεφανοβίκειο αναχώρησε πρόσφατα και στη θέση του -στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας- θα βρεθεί προσωπικό Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Ιππικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο τμήμα της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Στρατού των ΗΠΑ αναμένεται να αφιχθεί στο Στεφανοβίκειο τον ερχόμενο Μάιο και το δεύτερο τμήμα αναμένεται να αφιχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εκατοντάδες πεζοναύτες και ελικόπτερα διαφόρων τύπων (επιθετικά κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει από καιρό αποφασίσει την επιχειρησιακή αναβάθμιση της έδρας της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού στο Βελεστίνο -καταρχήν σε επίπεδο εκπαίδευσης- με αφορμή και την απόκτηση νέων ελικοπτέρων (τύπου Kiowa από τις ΗΠΑ).

ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Η επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στη Λάρισα ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί στην 1η Στρατιά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της, αντιστράτηγος Κων. Φλώρος. Ο κ. Καμπάς ενημερώθηκε για τον ρόλο και την αποστολή του σχηματισμού όπως και για το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο (EU-OHQ).

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το 404 ΓΣΝ, όπου ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του νοσοκομείου, συνταγματάρχη Δημ. Καραθανάση για να μεταβεί στη συνέχεια στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής του Εργοστασίου, συνταγματάρχης Παν. Τρικάζης. Ο κ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΥΣ, αντιστράτηγο Βασ. Παπαδόπουλο και τον διευθυντή του Τεχνικού Σώματος, υποστράτηγο Χαρ. Στελιανό εγκαινίασε νέο ξηραντήριο πλακών συσσωρευτών. Επένδυση μισού εκατ. ευρώ που έχει ως αποτέλεσμα να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής των μπαταριών, οχημάτων και αρμάτων.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκ. Ντίτορας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο επίτιμος διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, με τον Α/ΓΕΣ να επισκέπτεται και το Συνεργείο Επισκευής Οχημάτων που βρίσκεται σε διαδικασία αποπεράτωσης ενώ η κατασκευή του στο 303 ΠΕΒ ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80.

Να σημειωθεί πως θέματα που αφορούν στο πολιτικό προσωπικό συζήτησε ο Α/ΓΕΣ κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Απ. Σκορδούλη και με μέλη του ΔΣ.

Κατά την άφιξή του στο 303 ΠΕΒ ο κ. Καμπάς σε δηλώσεις του για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ τόνισε πως "θα συνεχίσουμε σε αυτό τον τομέα, είναι κάτι το οποίο το επιζητούσαμε, το επιζητούμε και θα συνεχισθεί και στο μέλλον. Ήδη στον τομέα αυτό υπάρχουν πάρα πολύ καλές εξελίξεις που θα τις δείτε και στο μέλλον". Για να διευκρινίσει πως η συνεργασία θα συνεχισθεί "εκπαιδευτικά, θα έρθουν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που τις έχουμε προσκαλέσει να τους παρέχουμε εκπαίδευση και συνεργασία". Τέλος, για το θέμα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από Βόλο και Λάρισα, τόνισε πως "είναι θέματα τα οποία διερευνώνται όλα προς την καλή διευθέτηση και σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές κοινωνίες". Να σημειωθεί πως ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε τέλος και το 304 ΠΕΒ στο Βόλο.