ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με περίπατο στην ιστορία γιόρτασε την 25η Μαρτίου το ΕΠΑ.Λ.

Τη γιορτή του σχολείου για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου την αφιέρωσαν για άλλη μία φορά στην τοπική ιστορία
Με περίπατο στην ιστορία γιόρτασε την 25η Μαρτίου το ΕΠΑ.Λ.
Το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνο στο μνημείο του Αντωνίου Ξαραντάκου - Γρηγοράκη

Αρχικά, επισκέφτηκαν το Μνημείο του Αντωνίου Ξηραντάκου - Γρηγοράκη (1866-1897) κατέθεσαν ένα στεφάνι και έψαλλαν το Θούριο. Ο Αντώνης Γρηγοράκης, δικηγόρος από την Κρήτη, κατετάγη εθελοντής και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Βελεστίνου την 23η Απριλίου 1897.

Στη συνέχεια επισκεφτήκανε το Μνημείο του Κωνσταντίνου Σμολένσκι, όπου διάβασαν εκτεταμένο βιογραφικό του Σμολένσκι όπως και όλο το ιστορικό της Μάχης του Βελεστίνου την περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου. Επίσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου και ακούστηκε ο Θούριος.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε στον χώρο του ανδριάντα του Ρήγα Βελεστινλή όπου έγινε αναφορά στις δραστηριότητες και τα γεγονότα της έναρξης της Επανάστασης.

Να σημειωθεί ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά την παρουσίαση στη "Βουλή Θετταλομαγνησίας" που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 1821 στο Βελεστίνο με πρόεδρο τον Άνθιμο Γαζή.
 
Η κατάθεση στεφάνου και το άκουσμα του Θούριου ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής που θα μπορούσαν να αποτίσουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στον Ρήγα.  

Ο Διευθυντής
Βάιος Λιαπόπουλος - Μηχανολόγος Μηχανικός