ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: Τρεις συγκεντρώσεις στην απεργία της 10ης Ιουνίου για το εργασιακό νομοσχέδιο

Τρεις συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Ιουνίου ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων καταργεί το οκτάωρο
Βόλος: Τρεις συγκεντρώσεις στην απεργία της 10ης Ιουνίου για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η μία θα γίνει από το ΕΚΒ και την ΑΔΕΔΥ στις 10π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και η άλλη από το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου την ίδια ώρα στην πλατεία Πανεπιστημίου. Μια  τρίτη θα γίνει στην πλατεία Ταχυδρομείου από ανεξάρτητες πολιτικές συλλογικότητες.

Σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου των προεδρείων του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ Ν. Μαγνησίας, παρουσία του προέδρου του ΕΚΒ Αθ. Παπαδημόπουλου, του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Φίλιππου Κωνσταντινίδη, του γραμματέα του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου και του γραμματέα του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Βασίλη Αποστολάκης έγινε πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στην απεργία και παρουσία στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. "Το σημαντικό είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου", τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος.  Επιπλέον ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να συμμετέχουν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στους χώρους των εμπόρων και της εστίασης παρά το γεγονός ότι επλήγησαν από την πανδημία, επισήμανε ο κ. Παπαδημόπουλος, τονίζοντας ότι διαφορετικές είναι οι απαιτήσεις των εργοδοτών και άλλες των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι ο υπουργείο Εργασίας διαφημίζει το νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχει αντιπροσώπευση από τη πλευρά εργαζομένων στα κανάλια που εμφανίζεται. "Το νομοσχέδιο έρχεται να ανατρέψει το 8ωρο μετά από 101 χρόνια και να καταργήσει το νόμο του 1982 του ΠΑΣΟΚ που καθόριζε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε απέναντί τους και αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος εργασίας και ο χρόνος ξεκούρασης που θα διαθέσει ο εργαζόμενος στην οικογένεια και κοινωνικές εκδηλώσεις πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μπορεί ψυχικά να ανακάμψει και να αποδώσει. Μετά από μία οικονομική κρίση 15 ετών και την πανδημία, η ψυχική υγεία είναι βασική. Με το νομοσχέδιο βάλλεται και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, μην τον ξεχνούν αυτό οι εργαζόμενοι.  Με το νομοσχέδιο ανατρέπεται η ισορροπία στη κοινωνία, καθώς ξεκινά από το εργασιακό και στη συνέχεια θα πληγούν ως ντόμινο το ασφαλιστικό κ.α.  Είναι η πρώτη φορά μετά την πανδημία που δίνεται η δυνατότητα να αντιδράσει ο κόσμος απέναντι στις πολιτικές που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα και παραβιάζουν βασικά μας δικαιώματα".

Ο Γραμματέας του ΕΚΒ, Δ. Βασιλείου, επισήμανε ότι στην απεργία πρέπει να συμμετέχουν εργαζόμενοι και στο δημόσιο  και τον ιδιωτικό τομέα δείχνοντας ότι έχουν καταλάβει πόσο αντεργατικό είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο κ. Αποστολάκης τέλος είπε ότι με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση και καταργεί  το δικαίωμα στην απεργία καθιερώνοντας την ψηφιακή ψηφοφορία.

Στην πλατεία Πανεπιστημίου η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το Συνδικάτο Μετάλλου "Μήτσος Παπαρήγας" καλεί σε μαζική συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10:00 το πρωϊ στην πλατεία Πανεπιστημίου, για την 24ωρη απεργία που κήρυξε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο "έκτρωμα" που καταργεί το 8ωρο. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Το νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα εργασιακά είναι αιτία πολέμου για τον κάθε εργαζόμενο. Ένα νομοσχέδιο πραγματικός οδοστρωτήρας που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια".

Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας. "Οι συνταξιούχοι που μια ζωή παλέψαμε να ζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια καλύτερα δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν δούλοι στον 21ο αιώνα". τονίζει ο Σύλλογος.

πηγή: ertnews.gr