ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδελφοποίηση και τιμές σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πιστοποίησε και τυπικά τους δεσμούς του με τους Δήμους καταγωγής των επτά Συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή, οι οποίοι γνώρισαν μαρτυρικό θάνατο μαζί με τον μεγάλο Επαναστάτη στις 24 Ιουνίου 1798 στο Βελιγράδι από τις δυνάμεις της απολυταρχικής εξουσίας του Σουλτάνου - Τιμήθηκε ο Γεώργιος Σούρλας
Αδελφοποίηση και τιμές σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα

Ο Ρήγας συνεχίζει να ενώνει.

Ένα αίθριο βράδυ καλοκαιριού όπως το σημερινό (26/6), αρκετός κόσμος, υπό το φως του φωταγωγημένου ρολογιού στο Βελεστίνο, παρακολούθησε την τελετή Αδελφοποίησης του Δήμου μας με τους εξής Δήμους: Βοϊου, Καστοριάς, Χίου, Λευκωσίας Κύπρου και Ζίτσας. Τους Δήμους εκπροσώπησαν Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και την Λευκωσία εκπρόσωπος της Κυπριακής Κοινότητας Βόλου.

Θυμίζουμε πως οι Μάρτυρες για την ελευθερία της πατρίδας ήταν:           

Ρήγας Βελεστινλής, ετών 41,  

Ευστράτιος Αργέντης, έμπορος από τη Χίο, ετών 31,

Αντώνιος Κορωνιός, έμπορος από τη Χίο, ετών 27,

Ιωάννης Καρατζάς, λόγιος από τη Λευκωσία, ετών 31,

Δημήτριος Νικολίδης, ιατρός από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, ετών 32,

Θεοχάρης Τουρούντζιας, έμπορος από τη Σιάτιστα, ετών 22,

Ιωάννης Εμμανουλήλ, φοιτητής Ιατρικής, από την Καστοριά, ετών 24,

Παναγιώτης Εμμανουήλ, υπάλληλος του Αργέντη, ετών 22.        

Δείτε το Live Βίντεο από το Μουσικό Βαγόνι ΕΔΩ

Παράλληλα, ο συντοπίτης μας, Γεώργιος Σούρλας, τ. Υπουργός, τ. πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας "ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ", τιμήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα για το συγγραφικό του έργο και την συνολική του προσφορά στην περιοχή. Ο ίδιος, επισήμανε στο λόγο του, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η σχετική διάταξη και να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας "Ρήγας Βελεστινλής" και πως μόνη κοινή παράταξη αποτελεί η Ελλάδα.

Ομιλία του Γ. Σούρλα

Άπαντες οι ομιλητές-επίσημοι αναφέρθηκαν στο μεγαλείο του Ρήγα Βελεστινλή και στο ρόλο του ως πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καθώς και στον ηρωϊσμό των Συντρόφων του, ενώ επισημάνθηκε πως η Αδελφοποίηση των Δήμων θα πρέπει να στοχεύσει κυρίως στη νέα γενιά, με στόχο τη διάδοση και συνέχεια των ιδεών του Ρήγα.
 
Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Stari Grad του Βελιγραδίου, με τον οποίο είχε αδελφοποιηθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου το 2013, με το ραντεβού να ανανεώνεται πλέον για την σερβική πρωτεύουσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του ιστορικού και "τοπικού" ξεναγού, Γεωργίου Σαββανάκη, όπως και η παρουσίαση της δραματοποιημένης αφήγησης από νέα παιδιά του Βελεστίνου.

Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις Επετειακές Εκδηλώσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, συμμετείχαν ο Σύλλογος Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας και η Εστία Μικρασιατών και Ποντίων κι έκλεισε με τον Θούριο και τον Εθνικό μας Ύμνο από την Μουσική Σχολή του Δήμου

Οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής συνεχίστηκαν την Κυριακή με επιμνημόσυνη δέηση για τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του και κατάθεση στεφάνων στο "Σπίτι του Ρήγα". Ακολούθησε ξενάγηση ξενάγηση στον χώρο της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φερών. Να σημειωθεί πως στο Κεφαλόβρυσο προστέθηκαν πληροφοριακές πινακίδες για την Επανάσταση του `21. Η υλοποίηση της δράσης στηρίχθηκε στην πρόταση της εκπαιδευτικού, Καλλιόπης Μακρονάσιου.

Τέλος, άπαντες ξεναγήθηκαν στον Εκθεσιακό Χώρο "ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ" όπου φυλάσσεται ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα. Στο χώρο προστέθηκαν κι εκθέματα από την Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων "Ρήγας και Επανάσταση".