ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επίκεντρο τους Νερόμυλους η επίσκεψη Μενδώνη στο Βελεστίνο

Με επίκεντρο τους Νερόμυλους η επίσκεψη Μενδώνη στο Βελεστίνο

Την υπουργού Πολιτισμού υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Παπαδάμ και υπηρεσιακοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας την άμεση ανταπόκρισή της, στην προσπάθεια ανάδειξης τοπόσημων της τοπικής παράδοσης.

Καλωσορίζοντας την υπουργό Πολιτισμού, ο κ. Νασίκας την ευχαρίστησε για την προθυμία της να στηρίξει το όραμα της δημοτικής αρχής για την αναπαράσταση των υδροκίνητων βιοτεχνιών του Βελεστίνου παραδοσιακής τεχνολογίας.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "οι νερόμυλοι ξεκινούσαν από την ιστορικά φορτισμένη Υπέρεια Κρήνη, η οποία μπορεί σήμερα να μην έχει νερό, γιατί στέρεψε το 1998. Στέρεψε προφανώς μόνο μόνο απο τις χιλιάδες γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής, ίσως ο προγραμματισμός κι εδώ δεν ήταν ο καλύτερος, αλλά αναβλύζει ιστορία και πολιτισμό. Από εκεί ξεκινούσε η υδάτινη πορεία προς τους μύλους, τις δριστέλες, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημείο αναφοράς".

Η υπουργός Πολιτισμού άκουσε με προσοχή τον Δήμαρχο, ενώ υπογράμμισε: "Με ενδιαφέρει πολύ το όραμά σας. Πάντοτε, για να είναι εφικτό κάποιο πρόγραμμα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη".

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, και του Δημάρχου προσωπικά, με τον κ. Νασίκα να τονίζει, από την πλευρά του, ότι "καταθέσαμε στο υπουργείο Πολιτισμού μελέτες έγκριτων επιστημόνων, που αποδεικνύουν την πολύ μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία των υδρόμυλων του Βελεστίνου. Ο Δήμος έχει την πρόθεση να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ιστορικού μονοπατιού υδροκίνητων παλιών εγκαταστάσεων και να αναπαραστήσουμε εικόνες του παρελθόντος".

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαία προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή η οποία, όπως τόνισε "ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα". Κάλεσε τον Δήμο να "αναπτύξει" τον Ρήγα και να εκμεταλλευτεί γενικότερα την ψηφιακή τεχνολογία. Συζητήσεις και αναφορές έγιναν επίσης για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καναλίων, τη λίμνη Κάρλα, την Μαγούλα Μπακάλη, το χώρο του αρχαίου θεάτρου και αρχαίας αγοράς των Φερών και το αρχαίο τείχος στον πεζόδρομο ενώ ο κ. Νασίκας αναφέρθηκε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης που ζητά ο Δήμος για τον Ρήγα Βελεστινλή ως "ιστορική εκκρεμότητα του Έθνους"

Στην συνέχεια, η κ. Μενδώνη ζήτησε να δει από κοντά τους νερόμυλους, παρατήρησε προσεκτικά τα ιστορικά τοπόσημα και τον περιβάλλοντα χώρο, δήλωσε εντυπωσιασμένη  και αποφάνθηκε ότι θα εξεταστούν συνολικά και συντονισμένα οι προοπτικές για την ανάδειξή τους.

Όσον αφορά το όνειρο επιστροφής του νερού στην Υπέρεια Κρήνη, έγινε αναφορά από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Παπαδάμ, που σημείωσε πως "εκτός από την τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει η αξιοποίηση των νερόμυλων, ως επισκέψιμοι χώροι, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Υπέρειας κρηνης, προτείνω τη μέριμνα που πρέπει να γίνει για την επαναφορά του νερού στο Κεφαλόβρυσο. Σε συνεργασία με την περιφέρεια να γίνουν μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να επανέλθει το στολίδι που χάθηκε".

Την υπουργού Πολιτισμού στο Βελεστίνο συνόδευσαν παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και Θανάσης Λιούπης, η Μαρία Διούδη, εκ μέρους του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Μπουκώρου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου και θεσμικοί παράγοντες.

Η υπουργός Πολιτισμού θα παραμείνει στον Βόλο και το Σάββατο προκειμένου να επισκεφτεί Μονές της Μητρόπολης Δημητριάδος, και συγκεκριμένα του Αγίου Λαυρεντίου, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Γεωργίου.