ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάζεται η κεντητή Χάρτα του Ρήγα

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 ώρα 20.30, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου για πρώτη φορά την πιστή κεντητική απόδοση της `Χάρτας της Ελλάδος", που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798)
Παρουσιάζεται η κεντητή Χάρτα του Ρήγα

Η Χάρτα του Ρήγα σε κέντημα είναι έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που φιλοτεχνήθηκε δια μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία. Η Χάρτα του Ρήγα (1796-1797) αποτελεί ένα πρωτοφανές -για την εποχή- εκδοτικό εγχείρημα και ένα μεγαλόπνοο έργο που αντανακλά την έκταση αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που τιμούμε φέτος.  Το μεγάλο αυτό έργο της χειροτεχνίας, διαστάσεων 3,86 τετραγωνικών μέτρων, απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών.

Η Χάρτα αποτελεί ένα πανόραμα του ελληνισμού. Καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση. Απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα. Απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη. Περιλαμβάνει επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, όπως την Κωνσταντινουπόλεως με τη συμβολική παράσταση του λιονταριού, της Φεράς "νυν λεγομένης Βελεστίνος", της Σπάρτης κ. ά. Επίσης, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, αρχαία τοπωνύμια, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο
σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση της Εθνεγερσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η επετειακή αυτή δράση αυτή του Λ.Ε.Β. υποστηρίζεται από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021" και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θα προβάλλει με ειδικές αναρτήσεις τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και την κήρυξη της Επανάστασης στο Πήλιο, η οποία αποτελεί τη μοναδική επαναστατική ενέργεια στη Θεσσαλία, σχετιζόμενη με τις ιδιαίτερες οικονομικές, πνευματικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στην εκδήλωση παρουσίασης από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021" θα μετέχει το μέλος της και πρόεδρος της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας δρ ΑικατερίνηΠολυμέρου-Καμηλάκη.

Ομιλητής θα είναι ο δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών- Βελεστίνου-Ρήγα, με θέμα: με θέμα: "Η αποκρυπτογράφηση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή".

Η διακεκριμένη πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου, θα αποδώσει ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο: "Βάκχος, Nύμφες, Σάτυροι".

Ξεκινώντας από την κάτοψη του αρχαίου θεάτρου και τις μυθολογικές παραστάσεις  των αρχαίων νομισμάτων στην Χάρτα, το πρόγραμμα αναδεικνύει την σχέση του θεάτρου με τον θεό Διόνυσο και τον παιδευτικό ρόλο της αρχαίας κληρονομιάς, ως συντελεστή διαμόρφωσης της ιστορικής συνείδησης και της αυτογνωσίας των Ελλήνων, σύμφωνα με τις ιδέες του Ρήγα. Θα ακουστούν έργα των Fr. Couperin, L.Cl.Dandrieu, H. Farjeon, P. Juon, S. Bortkiewicz.

Το χειροτεχνικό έργο της "Χάρτας της Ελλάδος" θα εκτεθεί εντός του Μουσείου (αίθουσα 8) και θα είναι επισκέψιμο καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 08.30- 15.30. Διάρκεια έκθεσης: 21 Iουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2021.

e-mail: efamag@culture.gr – likioelinidonvolou@gmail.com

Η εκδήλωση της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα ασφαλείας (χρήση μάσκας και επιβαλλόμενες αποστάσεις).

πηγή: thenewspaper.gr