ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού από ντόπιες ποικιλίες

ΤΟ ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου κάνει κάλεσμα στον κόσμο της περιοχής για συλλογή σπόρων ντόπιων ποικιλιών
Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού από ντόπιες ποικιλίες

Οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου συμμετέχουν στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο: "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020", με διαχειριστή του έργου το Κέντρο Διάδοσης και Μουσείο Τεχνολογίας "ΝΟΗΣΙΣ". Το σχέδιο δράσης του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου έχει τίτλο "Ένα ‘Νέο’, ‘Αειφόρο’ ΕΠΑΛ Με Κοινωνική Συνείδηση" και αναφέρεται στη συλλογή και διατήρηση γενετικού υλικού, καθώς και την αειφορική διαχείριση και διάθεση των προϊόντων του σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκέντρωσε από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην Ελλάδα μεταξύ των άλλων ΕΠΑ.Λ.

Στα πλαίσια της δράσης που σχεδιάσαμε, οι μαθητές θεώρησαν επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί στο σχολείο μια τράπεζα γενετικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών, αφενός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αφετέρου να αφυπνίσει συνειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή για τα πλεονεκτήματα των παλαιών σπόρων οι οποίοι κουβαλούν στο DNA τους όλη τη γεύση, μυρωδιά και ιστορία των προγόνων τους. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι τα φυτά των παραδοσιακών ποικιλιών είναι καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που καλλιεργήθηκαν για σειρά χρόνων και για πολλές γενεές, και φέρουν γενετικό φορτίο που τους επέτρεψε να επιζήσουν στη δοκιμασία του πιο σκληρού κριτή, της φύσης. Αυτός ο σκληρός κριτής "πετάει έξω" οτιδήποτε δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του.

Για την συλλογή σπόρων ντόπιων ποικιλιών και πληροφοριών του γενετικού υλικού αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους κατοίκους της περιοχής μας, οι οποίοι με αγάπη και μεράκι τόσα χρόνια έχουν διατηρήσει το υλικό αυτό.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην προσπάθειά μας, παραχωρώντας μικρή ποσότητα σπόρων που πιθανόν να έχετε φυλαγμένους καθώς και να μοιραστείτε πληροφορίες που εσείς γνωρίζεται για αυτούς.

Εκ μέρους των μαθητών και του Συλλόγου Διδασκόντων

Ο Διευθυντής

Βάιος Λιαπόπουλος

*Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24250 23235