ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το Ολυμπιακό Πνεύμα "ζει" και στην Πανδημία

Ο Βολιώτης Νίκος Τουλούδης βρίσκεται στο Τόκιο όντας ένας από τους μόλις εφτά Ευρωπαίους κριτές καταδύσεων στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες - Μας μεταφέρει το κλίμα της Ολυμπιάδας μιλώντας αποκλειστικά στον Φοίβο Παπαγεωργίου
Το Ολυμπιακό Πνεύμα "ζει" και στην Πανδημία
Ο κ. Τουλούδης μας μίλησε με φόντο το νυχτερινό Τόκιο

Ο Βολιώτης Νίκος Τουλούδης βρίσκεται στο Τόκιο όντας ένας από τους μόλις εφτά Ευρωπαίους κριτές καταδύσεων στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής των καταδύσεων με διεθνείς επιτυχίες, νυν κριτής, ομοσπονδιακός προπονητής και καθηγητής φυσικής αγωγής, "ζει" την τέταρτη Ολυμπιάδα του, μιλώντας για το πνεύμα αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες στους Αγώνες, προφανώς ως «αντίβαρο» στις πρωτόγνωρες συνθήκες που υφίστανται με την έλλειψη κόσμου και τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. 

Συναντήσαμε τον κ. Τουλούδη διαδικτυακά, στο μπαλκόνι του 12ου ορόφου του ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, όπου βρίσκεται "απομονωμένος" μετά το τέλος της αγωνιστικής ημέρας.

Ο Βολιώτης διεθνής κριτής επιλέχθηκε από την FINA για τρίτη σερί Ολυμπιάδα

Κ. Τουλούδη, πώς βιώνετε μέχρι στιγμής τους Ολυμπιακούς; 

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εδώ έκαναν μία μεγάλη προσπάθεια και πέτυχαν το ακατόρθωτο. Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν, την οριστική ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν συνέβη εξαιτίας της συστράτευσης που υπάρχει από όλους στη διοργάνωση και τους εθελοντές τους οποίους στηρίζει πολύ η κυβέρνηση. Άλλωστε όποιος ρισκάρει γράφει ιστορία. 

Πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός και μεγάλο ρόλο στον "έλεγχο" της κατάστασης παίζει η τεχνολογία. Εμείς διαμένουμε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, δίχως όμως την «πολυτέλεια» για πολλές επαφές, δραστηριότητες, μετακινήσεις κ.λπ. Μάλιστα μέσω μίας ειδικής εφαρμογής παρακολουθούνται οι κινήσεις μας. 

Έχουμε πληροφορηθεί για την ύπαρξη κρουσμάτων στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου βρίσκεται και η ελληνική αποστολή μαζί με τις άλλες χώρες, αλλά θεωρώ την κατάσταση ελεγχόμενη. 

Οι περισσότεροι είχαμε τις αμφιβολίες μας για το αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι Αγώνες. Πλέον, φαντάζει σίγουρο πως η Ολυμπιάδα θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ίσως υπάρξει «κόστος» για αθλητές που ήρθανε στο Τόκιο να πρωταγωνιστήσουν. Μπορεί για παράδειγμα ένας αθλητής να είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και εφόσον βρεθεί θετικός στον ιό να μην αγωνιστεί…

Όσον αφορά τα αγωνίσματά μας, ξεκίνησαν χθες (σ.σ. 25/7) οι συγχρονισμένες καταδύσεις γυναικών από βατήρα 3 μέτρων. Συμμετοχή αθλητών από την Ελλάδα δεν υπάρχει. Συνολικά, η FINA (Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης) επέλεξε 7 κριτές από την Ευρώπη, 7 από την Αμερική, 7 από την Ασία και 2 από την Ωκεανία.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω επίσης πως η Τελετή Έναρξης ήταν άρτια και κατάφερε να "μεταδώσει" συναίσθημα. Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη μετά από αυτή της χώρας μας το 2004.

Πώς επηρεάζει τους αθλητές αλλά και όλους τους συμμετέχοντες η απουσία του κόσμου στις κερκίδες;

Αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό. Βρέθηκα στην Αθήνα ως προπονητής και υπεύθυνος αγωνιστικού χώρο και σε Λονδίνο, Ρίο και τώρα στο Τόκιο ως κριτής στις καταδύσεις. Η παρουσία του κόσμου σαφώς δίνει ενέργεια στους αθλητές και θεωρώ ότι πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις αφού ανεβαίνει και η ανδρεναλίνη.

Όμως, πρέπει να αναφέρω πως στον ψυχολογικό τομέα και το "feeling" των αθλητών, έχει αναπτυχθεί ένας ευγενής ανταγωνισμός. Βιώνουν όλοι μία διαφορετική κατάσταση. Μέσα από την πανδημία και τις δύσκολες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί άλλες συνθήκες με το Ολυμπιακό Πνεύμα να συνεχίζει να "ζει". Διαπιστώνουμε μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ αθλητών, προπονητών, ακόμα και μεταξύ μας. Άπαντες είμαστε μία οικογένεια με τα "παιδιά" μας που συναγωνίζονται.

Από την άλλη, βέβαια, με την απουσία του κόσμου και της "φασαρίας", στα τεχνικά κυρίως αθλήματα υπάρχει και μεγαλύτερη συγκέντρωση από τους αθλητές αλλά κι από εμάς.

Στην Ολυμπιακή πισίνα

Τι σας έχει κάνει εντύπωση από το Τόκιο;

Εδώ, ο όρος "ηλεκτροκίνηση" δεν είναι μελλοντικός στόχος αλλά πραγματικότητα. Σε μία πόλη εκατομμυρίων το μόνο που ακούς από το μπαλκόνι είναι… τα πουλάκια! Παράλληλα, σε κάθε συγκρότημα υπάρχει κι ένα δασάκι. Όσο κι αν ακούγεται ίσως παράξενο, το Τόκιο είναι μία ανθρώπινη πόλη.

Ουρανοξύστες και πράσινο συνυπάρξουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα

  

Πιο διαβασμένα