ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μου είπανε "Σήμερα θα κάνουμε Παγκόσμιο Ρεκόρ" - Πιστεύουμε στο μετάλλιο

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Αθλητικό Βαγόνι από το Τόκιο του Βολιώτη Ομοσπονδιακού Προπονητή Κωπηλασίας, Γιώργου Φώτου, λίγες ώρες μετά την ιστορική πρόκριση των Μπούρμπου – Κυρίδου στον τελικό της δικώπου με παγκόσμιο ρεκόρ!
Μου είπανε "Σήμερα θα κάνουμε Παγκόσμιο Ρεκόρ" - Πιστεύουμε στο μετάλλιο
Τζιάνι Ποστιλιόνε, Χριστίνα Μπούρμπου, Γιώργος Φώτου, Μαρία Κυρίδου

Συνέντευξη στον Φοίβο Παπαγεωργίου 

Όλη η Ελλάδα είναι εκστασιασμένη με την συγκλονιστική κούρσα των Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου οι οποίες με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στο τελευταίο μέρος της διαδρομής τερμάτισαν πρώτες στην 1η ημιτελική σειρά της δικώπου άνευ πηδαλιούχου καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 6:48.70. 

Πλέον, άπαντες ελπίζουν σε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο με τις νεαρές Θεσσαλονικιές κωπηλάτισσες να ρίχνονται στη μάχη, αύριο ξημερώματα της Πέμπτης (3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), με στόχο γράψουν το δικό τους όνομα στην πλούσια ελληνική Ολυμπιακή ιστορία! 

Το γεγονός ότι στην επόμενη ημιτελική σειρά οι αθλήτριες από τη Νέα Ζηλανδία κατέρριψαν εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ φανερώνει και το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού.

Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής, Γιώργος Φώτου με καταγωγή από το Σέσκλό και μεγαλωμένος στη Νέα Ιωνία, πανευτυχής και ο ίδιος μετά την επιτυχία των "κοριτσιών" του, μίλησε για την πίστη όλων στην αποστολή για το πρώτο μετάλλιο από τα "ελληνικά κουπιά" στην Ιαπωνία αλλά και τις δυσκολίες που ξεπέρασαν οι Ελληνίδες αθλήτριες στην σημερινή κούρσα. 

Άλλωστε και ο ίδιος, έχοντας κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ως αθλητής και με συμμετοχή στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη συγκέντρωση που χρειάζεται πριν από έναν αγώνα απέναντι στην ιστορία. 

Reuters / Piroschka Van De Wouw

Πανηγυρισμοί μετά την ιστορική κούρσα

"Σήμερα ήταν μία ανεπανάληπτη κούρσα. Τα κορίτσια θα τη θυμούνται για όλη τους τη ζωή. Δεν περιμέναμε να εξελιχθεί έτσι. Τα παιδιά ανταγωνίστηκαν με μεγαθήρια, απέναντι σε παγκόσμιες πρωταθλήτριες και ολυμπιονίκες. Στην ηλικία των 20 ετών κατάφεραν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Έχουν σημειώσει παγκόσμια ρεκόρ σε όλες της ηλικιακές κατηγορίες και το σημερινό αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειάς τους", σημειώνει ο Βολιώτης προπονητής για να συμπληρώσει: "Ο άνεμος δεν ήταν αυτό που λέμε ευνοϊκός, ήταν πλαγιομετωπικός. Στον Σχοινιά έχουμε δουλέψει αρκετά σε συνθήκες αέρα. Να σας πω και μία μικρή ιστορία ενδεικτική για τον σημερινό αγώνα. Πριν την κούρσα τα κορίτσια μου είπανε «κύριε Γιώργο σήμερα θα κάνουμε παγκόσμιο ρεκόρ» και απάντησα πως «Ναι, θα το κάνουμε!»"

Είναι κοντά η Ελλάδα στο -ίσως- πρώτο της μετάλλιο στην Ιαπωνία και στο δεύτερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία γυναικών μετά το χάλκινο των Τσιάβου και Γιαζιτζίδου το 2012 στο Λονδίνο; Ο ίδιος απαντά: "Βάσει των δεδομένων μπορούμε. Ο τελικός βέβαια είναι ξεχωριστή υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε πως ο ενθουσιασμός της ηλικίας μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα αλλά και λάθη. Κρατάμε μικρό καλάθι, πιστεύουμε στο μετάλλιο και μένει να το αποδείξουμε

Τα κορίτσια φιλοδοξούν να γράψουν το όνομά τους στις αθλήτριες που έχουν κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο 

Παράλληλα, ο κ. Φώτου ζητά τη στήριξη της πολιτείας με τις νεαρές αθλήτριες, όπως σημειώνει, να έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους: "Με την Χριστίνα στην ηλικία των 21 ετών και την Μαρία στα 20, έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Μακάρι η πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τα κορίτσια, οι οποίες φοιτούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια όπου θα μεταβούν με το τέλος των αγώνων. Έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, να είναι καλά, σίγουρα ακόμα δύο Ολυμπιάδες για να φέρουν, ώριμα πλέον, αποτελέσματα". 

Τέλος, ο κ. Φώτου σημειώνει πως η Ομοσπονδία είχε προνοήσει για τις δύσκολες συνθήκες που θα συναντούσαν οι αθλητές στο Τόκιο και για αυτό το λόγο με τον επικεφαλής προπονητή της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε, αποφάσισαν να καταλύσουν για την καλύτερη προετοιμασία και προσαρμογή, μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων κοντά στη λίμνη Κατσούρα. Όπως αναφέρει "υπήρχε συνεχόμενη βροχή, φτάσαμε εδώ την εποχή των μουσώνων. Σκεφτείτε πως και σήμερα είχε 4 μποφόρ και 82% υγρασία. Όλοι οι αθλητές υπερβάλλουν εαυτόν".

*Την Πέμπτη αγωνίζεται επίσης η Ανέτα Κυρίδου (4:30 π.μ. ώρα Ελλάδας) στον ημιτελικό του μονοθεσίου σκιφ γυναικών και ο Στέφανος Ντούσκος (5:10 π.μ. ώρα Ελλάδας) στον ημιτελικό του μονοθεσίου σκιφ αντρών.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής

 

 

Πιο διαβασμένα