ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Να προετοιμαστεί έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός - Ενδεχομένως να χρειαστεί να κηρυχθεί αργία τις κρίσιμες μέρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το επερχόμενο κύμα καύσωνα και την κλιματική αλλαγή
Να προετοιμαστεί έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός - Ενδεχομένως να χρειαστεί να κηρυχθεί αργία τις κρίσιμες μέρες

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κύμα καύσωνα που "χτυπάει" τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, επεσήμανε ότι "τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα", και, ενδεχομένως, "να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία", για την προστασία του πληθυσμού. 

Ο Α. Τσίπρας κάλεσε τον κρατικό μηχανισμό να είναι έτοιμος εγκαίρως, ώστε να μην υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ανά την επικράτεια, ενώ υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν ανοιχτοί κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες. Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, απέναντι στις συνέπειες της οποίας πρέπει να οργανώσουμε την άμυνά μας. 

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στην ανάρτησή του:

"Ενόψει του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, επικοινώνησα με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη. Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα. Η ΔΕΗ να μεριμνήσει άμεσα για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια, καθώς η υπερφόρτωση του δικτύου θεωρείται δεδομένη. Ενώ οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φροντίσουν να διατηρούν ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Οφείλουμε έγκαιρα να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στις συνέπειές της. Κυρίως όμως, να δράσουμε με σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν".

πηγή: ethnos.gr

Πιο διαβασμένα