ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Αλόννησος: Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο της υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο

Ξεκινούν ξεναγήσεις στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας
Αλόννησος: Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο της υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο

Το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αλόννησο.

Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πειραματική ξενάγηση επισκεπτών στο ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος περίπου 28 μέτρων. Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για μια μοναδική εμπειρία.

"Μπορούμε να κάνουμε ανασκαφές και οι επισκέπτες να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Στην ξηρά θα έχουμε οθόνες, για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βουτήξουν. Θα μπορούν να δουν την δουλειά μας στο βυθό", υποστηρίζει η αρχαιολόγος Ελπίδα Χατζηδάκη.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1990 ενώ η βύθιση του τοποθετείται στον 5ο αιώνα π.Χ., Μετέφερε πάνω του 4.000 αμφορείς και βάζα, που πιθανότατα περιείχαν κρασί. Τα περισσότερα από αυτά έχουν παραμείνει πάνω στα ναυάγιο και έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.


Το πώς και γιατί βυθίστηκε παραμένει μυστήριο. Υπάρχουν ενδείξεις πως ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα αλλά δεν είναι σίγουρο πως σε αυτό οφείλεται η βύθισή του. Το τραγικό τέλος του πλοίου και του πληρώματος του, μπορεί να οφείλεται σε πειρατεία ή υπερφόρτωση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο της εποχής του που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Στην πρώτη ξενάγηση συμμετείχαν και ερασιτέχνες δύτες.

"Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Είχαμε επιτέλους την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε ένα αρχαίο ναυάγιο. Τόσα χρόνια, είχαμε ακούσει παρά πολλά για το ναυάγιο της Περιστέρας. Ειλικρινά νιώσαμε σαν να κάναμε μια βουτιά στην ιστορία", δήλωσε ο Κώστας Μενεμένογλου, ερασιτέχνης δύτης από τον Βόλο.

Επισκέψιμα θα γίνουν τρία ακόμη ναυάγια στον Παγασητικό Κόλπο. Το πρόγραμμα ανάδειξης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

πηγή: euronews.gr

Πιο διαβασμένα