ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου η κεντητή Χάρτα

Συνεχίζεται η έκθεση της "Xάρτας της Ελλάδος" σε κέντημα, ένα έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα  της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου - Η επετειακή δράση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου η κεντητή Χάρτα

Η Χάρτα θα παραμείνει  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (αίθουσα 8) έως και τις 8 Νοεμβρίου 2021 και είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 08.30-15.30.

Το λαμπρό αυτό έργο της νεοελληνικής χειροτεχνίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό σε ειδική εκδήλωση (21 Ιουλίου 2021) που οργάνωσαν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και εκτίθεται, αφού στο μεταξύ διήνυσε μια σύντομη εκθεσιακή τροχιά εκτός των πυλών του Νομού μας.

Η Χάρτα σε κέντημα εντυπωσιάζει και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες πλησιάζουν πολύ κοντά για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους,  εάν πράγματι το έργο είναι αυθεντικό και εάν το κέντημα έγινε με τα χέρια ή πρόκειται για κάτι άλλο. Διαβάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα κείμενα που τη συνοδεύουν και εκφράζονται πολύ θετικά για το αισθητικό της αποτέλεσμα. Όπως είναι γνωστό, το  πρωτότυπο αυτό έργο αφορά στην  πιστή κεντητική απόδοση της  "Χάρτας της Ελλάδος", που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798), σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πρόσφατα (21 Ιουλίου) έγινε η πρώτη ανοικτή παρουσίασή του σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και εκτίθεται. Μια επετειακή δράση, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού. 

Η  υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, φιλοτεχνήθηκε δια μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών  τεχνών (υφαντική, κεντητική, πλεκτική, κοπτική-ραπτική), που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία.  Η Χάρτα αποτελεί ένα πρωτοφανές -για την εποχή- εκδοτικό εγχείρημα και ένα μεγαλόπνοο έργο που αντανακλά την έκταση αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.  Το μεγάλο αυτό έργο της χειροτεχνίας,  απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών (περισσότερα για την τεχνική, τους στόχους και τους συντελεστές  στο σχετικό έντυπο που διατίθεται δωρεάν). Η Χάρτα καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση. Απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα.

πηγή: ertnews.gr