ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΕΛ Βελεστίνου - Η διαχείριση της πρόκλησης των Πανελλαδικών

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου πραγματοποίησε συνάντηση για συζήτηση της διαχείρισης του χρόνου και της προοπτικής των πανελλαδικών εξετάσεων, μεταξύ του συνεργάτη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, Ειδικού Συμβούλου Ψυχικής Υγείας Αθανασίου Κωτούλα και των μαθητών της Γ` τάξης
ΓΕΛ Βελεστίνου - Η διαχείριση της πρόκλησης των Πανελλαδικών

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Κωτούλας με τους μαθητές συζήτησαν και διερεύνησαν την ψυχολογική και την κοινωνική διάσταση των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης...

Επιγραμματικά αναφέρονται κάποια πράγματα που τονίστηκε ότι χρειάζεται να κάνουν οι μαθητές πριν τις εξετάσεις:

*Καλή προετοιμασία με μεθοδικότητα και πρόγραμμα.

*Σωστή διατροφή.

*Αρκετός ύπνος.

*"Φόρτιση μπαταριών".

*Σωστή στάση σώματος και σωματική άσκηση.

*Τεχνικές χαλάρωσης.

Με αυτή την ευκαιρία ο κ. Κωτούλας μας έδωσε και κάποιες κατευθύνσεις για το πως οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους: "Αναμφισβήτητα ο ρόλος των γονιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι γονείς ίσως είναι τα μοναδικά άτομα στη ζωή του εφήβου που έχουν τη δυνατότητα να μετριάσουν το άγχος του, καθώς και να του δώσουν δύναμη για να αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι το άγχος των παιδιών, πολλές φορές, μεταφράζεται ως φόβος αποτυχίας. Άρα, οι γονείς θα πρέπει αφενός να συμβάλουν με τη στάση και την συμπεριφοράς τους στην αποφυγή της αποτυχίας και αφετέρου να καθησυχάζουν το παιδί ότι αποτυχία δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου.

Ο ρόλος των γονιών

-Εστιάστε στην κάλυψη των πρακτικών αναγκών του παιδιού σας  όπως: ένα ήσυχο οικογενειακό περιβάλλον και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

-Στο σπίτι  αποφύγετε καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το διάβασμα του. Για παράδειγμα περιορίστε τους  θορύβους που αποσπούν την προσοχή του, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ηρεμίας. Οριοθετήστε τις ώρες που παίζει η τηλεόραση, τις ώρες που επιτρέπονται οι επισκέψεις στο σπίτι. 

-Αν υπάρχουν  εντάσεις μεταξύ σας, είναι δική σας αποκλειστική ευθύνη να τις διαχειριστείτε με έναν τρόπο που δεν θα αναστατώσει το παιδί σας και συνεπώς δεν θα αποσπάσει την προσοχή του από το διάβασμα.

-Ελέγξτε αν το παιδί σας καταφεύγει σε υπερβολές και συμβουλέψετε το να κάνει μικρά διαλείμματα όταν αισθάνεται έντονη πνευματική κόπωση. 

-Βοηθήστε το παιδί σας να κοιμηθεί καλά και να έχει έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Ένας διαρκής, ήρεμος ύπνος αποτελεί το καλύτερο αναζωογονητικό για μία μέρα γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση.

-Παροτρύνετε το να αξιοποιεί σωστά τον λίγο ελεύθερο χρόνο του. Για παράδειγμα, βόλτες με φίλους, γυμναστική,  μακριά από το περιβάλλον διαβάσματος.

-Τονώστε τα κίνητρά του παιδιού σας, δείξτε του ότι πιστεύετε πως μπορεί να τα καταφέρει.

-Η γκρίνια και η πίεση είναι κακοί σύμβουλοι και δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το παιδί να αποδώσει καλύτερα. Θυμηθείτε ότι η αξία του παιδιού σας σε καμία περίπτωση δεν μετριέται με την αποτυχία ή την επιτυχία του στις εξετάσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να οριοθετούν το άμεσο και σχετικά βραχυπρόθεσμο μέλλον του παιδιού. Οι πανελλήνιες είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Είναι σημαντικές, αλλά όχι κρίσιμες".

Το ΓΕΛ Βελεστίνου ευχαριστεί τον ειδικό συνεργάτη του ΚΕΠ Υγείας κ. Κωτούλα που συμμετέχει στην προσπάθεια στήριξης των μαθητών του σχολείου μας.