ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ουβριά: Από το γάλα μιας Εβραίας

Αρθρο της σειράς αφιερωμάτων στην Ιστορία του Τόπου
Ουβριά: Από το γάλα μιας Εβραίας

Στο δρόμο για τα Κανάλια, επάνω και ανατολικά από την επιχείρηση Κοτοπουλέα και σχεδόν στα σύνορα με το στρατόπεδο 304 ΠΕΒ  Αρμάτων Μάχης βρίσκεται το βουνό Ουβριάς Γάλα ή Ουβριά. Στο βουνό υπήρχε μια σπηλιά (τοπωνύμιο Σπηλίτσα) στην οποία διέμενε μία γυναίκα εβραία με το μωρό της. 

Πληροφορίες από την ανακοίνωση “Τα Τοπωνύμια Αγίου Γεωργίου Φερών του Δημήτρη Στ. Παπαγεωργίου, Πέμπτος Τόμος Υπέρεια, εκδόσεις Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα.

επιμέλεια φωτογραφιών - βίντεο: Φοίβος Παπαγεωργίου

Δημοσιεύτηκε στο Μουσικό Βαγόνι.com το 2013

Το τοπωνύμιο αυτό έλαβε την ονομασία από μία ευλαβή και σεβάσμια εβραία γυναίκα, η οποία έχυνε το γάλα που περίσσευε μετά το τάϊσμα του μωρού σε μια πέτρινη λεκάνη· τη λεκάνη αυτή έξυναν τα κατοπινά χρόνια οι λεχώνες που δεν είχαν γάλα, έπιναν τη σκόνη κι έτσι έλυναν το πρόβλημά τους· το γάλα της Εβραίας με την πάροδο του χρόνου έγινε Εβραίας γάλα, Οβραίας γάλα και κατέληξε Ουβριάς-Γάλα. Στο λεξικό του Δημητρίου Δημητράκου Οβριά σημαίνει Εβραίος. Υπεστηρίχθη και η άποψη ότι η λέξη «Ουβριά» προήλθε από τη λέξη βρύο (χνοώδες χόρτο φυόμενο επί κορμού δένδρου ή πετρών, μούσκλο). Η άποψη αυτή είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, λανθασμένη καθ’ όσον το τοπωνύμιο αναγράφεται στους χάρτες του πολέμου του 1897 και προγενέστερα σε άλλους με γιώτα (ι) και όχι με ύψιλον (υ) και σε άλλους χάρτες με η ως και στα προπολεμικά συμβόλαια ως Οβραίας Γάλα η ως Οβρηάς Γάλα.

Στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» Βόλου της 5ης Φεβρουαρίου 2010, σελ 18, διαβάζουμε για την Οβριακή συνοικία τη Ρόδου. Πρόκειται για τα εβραϊκής καταγωγής άτομα που θανατώθηκαν στο β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ν. Καζαντζάκης σε όλα του τα έργα τη λέξη «Εβραίος» την προφέρει ως Οβραίος.

Σήμερα στην τοποθεσία αυτή δεν υπάρχει πλέον σπηλιά, γιατί αυτή καταστράφηκε από την εταιρεία που εξορύσσει το χαλίκι από τα σπλάχνα του βουνού (Λατομεία Κοτοπουλέα).