ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χ. Πάσχος: "Με την απραξία τους οδήγησαν σε μαρασμό το Βελεστίνο"

Από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Χαράλαμπο Πάσχο
Χ. Πάσχος: "Με την απραξία τους οδήγησαν σε μαρασμό το Βελεστίνο"

Η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε την τύχη να παραλάβει από την προηγούμενη δημοτική αρχή έναν οργανωμένο Δήμο, με δυναμική οικονομική βιωσιμότητα, τακτοποιημένες υπηρεσίες, έργα σε εξέλιξη και μελέτες έτοιμες για νέες δράσεις και παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα.

Δυστυχώς με την παροιμιώδη πλέον ανικανότητά της όχι μόνο δεν αξιοποίησε αυτή την σημαντική παρακαταθήκη, αλλά κατάφερε το ακατόρθωτο, να μην έχει αφήσει ούτε ένα έργο έτοιμο. Δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα.

Μεγάλος χαμένος από την απραξία και αδιαφορίας της απερχόμενης δημοτικής είναι το Βελεστίνο, η πρωτεύουσα του Δήμου Ρήγα Φεραίου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, που από εργοτάξιο έργων και δράσεων μετατράπηκε με αποκλειστική ευθύνη των σημερινών διοικούντων σε ένα νεκροταφείο από μη έργα και πρωτοβουλίες.

Το Βελεστίνο δεν ακούγεται πουθενά. Δεν αναφέρεται στους Δήμους που γίνονται έργα, ξεκινούν δράσεις και παρεμβάσεις. Οι μόνες φορές που αναφέρεται το όνομά του είναι στα δελτία Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για εργασίες στα οδικά δίκτυα που ξεκινά η ίδια η Περιφέρεια, χωρίς να υπάρχει καμία εμπλοκή της δημοτικής αρχής.

Το Βελεστίνο, ο ιστορικός αυτός τόπος με το ένδοξο παρελθόν, έχει περιέλθει σε αναπτυξιακό τέλμα.
Κανένα έργο δεν υλοποιείται και δεν σχεδιάζεται. Η νυν δημοτική αρχή χωρίς σχέδιο, χωρίς διάθεση και γνώση, άφησε τα πέντε χρόνια να περάσουν αναξιοποίητα οδηγώντας το Βελεστίνο στον μαρασμό.

Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, άφησαν κάποια έργα ως παρακαταθήκη. Η σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί τραγική εξαίρεση με την απουσία της, μια εξαίρεση που έχει στοιχίσει στην πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του Βελεστίνου.

Τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πολλά.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ρήγα Βελεστινλής ήταν κλειστό για 4,5 χρόνια, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες για την φιλοξενία μια έκθεσης και θα κλείσει ξανά γιατί η δημοτική αρχή δεν ξέρει πώς θα το αξιοποιήσει.

Το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων έμεινε στα χαρτιά και 2.500 εκθέματα αραχνιάζουν.

Κανένα έργο ουσιαστικής ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων δεν πραγματοποιήθηκε, με εξαίρεση την μικρή πλατεία δίπλα στο Στάδιο, που ήταν εγκεκριμένο έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η περιοχή του Κεφαλόβρυσου απαξιώθηκε και οι σχεδιασμοί για μια γενική ανάπλαση πάγωσαν.

Παρά τις διαπιστωμένες ανάγκες κανένα νέο σχολικό διδακτήριο δεν ανεγέρθηκε ούτε ανακαινίστηκε, ενώ δεν έγιναν νέες προσθήκες αιθουσών.

Ο πεζόδρομος μαράζωσε λόγω έλλειψης εκδηλώσεων και οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται.

Η περιοχή δεν αξιοποίησε την γεωγραφική της θέση για να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος, να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, να γίνουν επενδύσεις. Το μόνο που έχουν να θυμούνται οι βελεστινιώτες, είναι τα επιπλέον διόδια που μπήκαν.

Το Κέντρο Υγείας δεν έχει το απαιτούμενο ιατρικό και ευρύτερο προσωπικό και ευτυχώς υπάρχει το φιλότιμο των νυν εργαζομένων και των γιατρών για να παρέχουν υπηρεσίες στον κόσμο.

Το Σπίτι Ρήγα είναι σαν μην υπάρχει.

Νέοι αθλητικοί χώροι δεν δημιουργήθηκαν και η εσωτερική οδοποιία είναι σε άσχημη κατάσταση.

Τα προαναφερθέντα είναι μερικά μόνο από τις χαμένες ευκαιρίες και τα μη έργα που δεν έγιναν.

Με έναν στρωμένο Δήμο από όλες τις απόψεις που παρέλαβε το 2014, η απερχόμενη δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε μετατρέψει το Βελεστίνο σε αιχμή του δόρατος για την ευρύτερη ανάπτυξη του Δήμου.

Έπραξε το αντίθετο. Το υποβάθμισε και το γύρισε δεκαετίες πίσω.

Ο κόσμος τους έχει ήδη κρίνει και τους γύρισε την πλάτη.

Στους δημότες μας που κρατούν ακόμη μέσα ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον διαβεβαιώνουμε ότι όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να φέρουμε το Βελεστίνο και τον Δήμο εκεί που του αξίζει.

Θα κάνουμε ξανά τον τόπο μας πρωταθλητή στα έργα, ένα εργοτάξιο που θα δίνει δουλειές.

Γιατί έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε την δύναμη για να το πετύχουμε.