ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναγκαίες οι μόνιμες προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών

Την απαίτηση για κάλυψη όλων των αναγκών σε σχολικούς νοσηλευτές, με μόνιμους διορισμούς και έγκαιρη τοποθέτηση στα σχολεία, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση, την Παρασκευή στη Βουλή, Επίκαιρης Ερώτησης προς το υπουργείο Παιδείας
Αναγκαίες οι μόνιμες προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του ζητήματος της παρουσίας σχολικού νοσηλευτή στις σχολικές μονάδες για περιπτώσεις μαθητών με σοβαρές παθήσεις, όπως ζαχαρώδης διαβήτης τύπου 1, επιληψίες, αλλεργίες και άλλα νοσήματα που επιβάλλουν την εξατομικευμένη επιστημονική παρακολούθηση και παρέμβαση για την προστασία της υγείας τους. Οπως ανέφερε, μετά τις προσλήψεις υπάρχουν 434 κενά σε σχολικούς νοσηλευτές, ενώ απόρροια των ελλείψεων είναι ότι οι γονείς εξωθούνται να αντεπεξέλθουν με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να πει ποιες ενέργειες θα γίνουν για την κάλυψη των κενών και ανέπτυξε την πρόταση για δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας με μόνιμο επιστημονικό δυναμικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υγειονομικής αλλά και ιατρικής κάλυψης, εν γένει σε υπηρεσίες υγείας και οι ιατρικές ανάγκες των σχολείων, για όλους τους μαθητές, όχι μόνο για αυτούς που έχουν χρόνιες παθήσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απέδωσε τα κενά, από την πρώτη φάση ήδη, στο ότι δεν βρέθηκαν υποψήφιοι για πρόσληψη, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν στο διάστημα από την κατάθεση της Ερώτησης για να καλυφθούν οι θέσεις και χαρακτήρισε την πλήρωση των λειτουργικών κενών στην Εκπαίδευση «μια δυναμική και πολυπαραγοντική διαδικασία». «Τα λειτουργικά κενά συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες, γίνεται η κατανομή τους σύμφωνα με τις υφιστάμενες πιστώσεις των προγραμμάτων, και ΕΣΠΑ και τακτικού προϋπολογισμού, και διενεργούνται προσλήψεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνδέοντας τον θεσμό του αναπληρωτή - με ληξιπρόθεσμη εργασιακή σχέση, ολιγόμηνες συμβάσεις και αβέβαιο μέλλον - με το ότι δεν βρίσκονται νοσηλευτές να καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις, τόνισε πως αν προκηρύσσονταν μόνιμες θέσεις με βάση τις ανάγκες και στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού, θα υπήρχε κάλυψη των κενών. Πρόσθεσε δε ότι ζητήματα στελέχωσης των σχολείων θα έπρεπε να λύνονται ήδη από το καλοκαίρι, ώστε όταν ξεκινά η νέα σχολική χρονιά να είναι όλοι στις θέσεις τους, χωρίς κενά.

«Τα αδιέξοδα και τα προβλήματα δημιουργούνται από τις ίδιες τις πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζετε είτε εσείς παλαιότερα ως κυβερνήσεις είτε οι επόμενοι, αλλά και έως σήμερα», ανέδειξε ο Γ. Λαμπρούλης, καταλήγοντας ότι «οι πολιτικές αυτές, που θέλουν την Υγεία και την Παιδεία να υποχρηματοδοτούνται και παράλληλα να λογίζονται ως κόστος για το κράτος, θα φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα».

πηγή: rizospastis.gr