ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάζεται η έκθεση "Νέοι Χαράκτες" στο "Τζιόρτζιο ντε Κίρικο"  

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Μαΐου και ώρα 20:00, στο ισόγειο του Κέντρου Τέχνης "Τζιόρτζιο ντε Κίρικο", η έκθεση "Νέοι Χαράκτες", η οποία παρουσιάζεται  από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος
Εγκαινιάζεται η έκθεση "Νέοι Χαράκτες" στο "Τζιόρτζιο ντε Κίρικο"   

 

Οι δύο φορείς συμπράττουν για πολλοστή φορά με στόχο την προβολή του έργου, διαφορετικής κάθε φορά, ομάδας νέων χαρακτών. Η έκθεση  θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 30 Μαΐου 2019 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος κάθε τρία χρόνια και περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας. Το 1991 οργανώθηκε από την Εταιρεία η πρώτη έκθεση με έργα νέων καλλιτεχνών και με τίτλο "Νέοι Έλληνες Χαράκτες".  Η αρωγή σε νέους καλλιτέχνες είναι ένας από τους σκοπούς της Εταιρείας, όπως αυτό δηλώνεται στην ιδρυτική πράξη του 1986. Ο τρόπος για να γίνει πράξη ο σκοπός αυτός ήταν ιδέα της Λουκίας Μαγγιώρου, ζωγράφου και χαράκτριας, συζύγου του Α. Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου) και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας.  Μια περιοδεύουσα έκθεση σε πόλεις της Ελλάδας  και στην Κύπρο αποτελούσε για τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον μοναδικό τρόπο γνωριμίας  του κοινού με το έργο καλλιτεχνών που τότε ξεκινούσαν την χαρακτική, μέσα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (Κ. Γραμματόπουλου, Θ. Εξαρχόπουλου, Γ. Παπαδάκη), αλλά και σχολών του εξωτερικού. 

Την έκθεση "Νέοι Χαράκτες" επιμελείται πάντα Καλλιτεχνική Επιτροπή που αποτελείται από μέλη της Εταιρείας, χαράκτες, ζωγράφους, ιστορικούς της τέχνης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Ταυτόχρονα, καθηγητές του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπως ο Λεώνης Βιδάλης, ο Μιχάλης Αρφαράς, η Βίκυ Τσαλαματά, η Μαίρη Σχοινά, ο Γιάννης Γουρζής, η Ντίνα Κώτσιου και πάντα ο Χαμπής Τσαγκάρης από την Κύπρο, όλοι μέλη της Εταιρείας, έχουν προτείνει και προτείνουν χαράκτες, οι οποίοι είτε έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει είτε πραγματοποιούν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Οι σπουδές πάνω στην χαρακτική και η συστηματική ενασχόληση με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης καθώς και η ηλικιακή ομάδα –από 25 έως 40 ετών – είναι οι μοναδικές δεσμεύσεις για τους καλλιτέχνες. Οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των υπολογιστών οπωσδήποτε διεύρυναν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, ωστόσο, τα περισσότερα έργα που εκτίθενται είναι ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και μικτές τεχνικές. 

Η έκθεση "Νέοι Χαράκτες 2018-2019" παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα τον Μάιο του 2018, στη συνέχεια στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καλαμάτας τον Ιανουάριο του 2019, έπειτα στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ προγραμματίζεται να παρουσιαστεί αργότερα και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Συμμετέχουν οι χαράκτες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Αντρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη. 

Καλλιτεχνική Επιτροπή Έκθεσης: Φιλάνθη Κουλάκου, Τάσα Χαροκόπου, Γεωργία Μάζη, Άρης Ραπίδης.

Info: Κέντρο Τέχνης "Τζιόρτζιο ντε Κίρικο", Μεταμορφώσεως 3, ΤΚ 38333, Βόλος, τηλ. 2421031701. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 10:00-13:00 και 19:00-21:00.

Παράλληλα, στον 3ο όροφο του Κέντρου Τέχνης "Τζιόρτζιο ντε Κίρικο" συνεχίζεται η έκθεση "Αίνιγμα/Aenigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio" με έργα από το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου, η οποία διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου για τους εορτασμούς των 130 χρόνων από τη γένεση του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και των 40 χρόνων από τον θάνατό του. Η έκθεση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Αρχείο της ΕΡΤ και τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.