ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο σταθμός Βελεστίνου στο ντοκιμαντέρ `Οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας` στην ΕΡΤ3

"Η Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων", η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, που κάθε εβδομάδα επικεντρώνεται σε σιδηροδρόμους της Ελλάδας, στο επεισόδιο που θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, ταξιδεύει νοερά τους τηλεθεατές στη Θεσσαλία και τους σιδηροδρόμους της
Ο σταθμός Βελεστίνου στο ντοκιμαντέρ `Οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας` στην ΕΡΤ3

Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό, θα προσέφερε ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη όχι μόνο μίας πλούσιας καλλιέργειας στην περιοχή, αλλά και ενός εκτεταμένου εμπορικού δικτύου. Καθώς ένας μεγάλος αριθμός πλούσιων Ελλήνων γαιοκτημόνων, συνέρρεε στη Θεσσαλία από την Κωνσταντινούπολη, γινόταν εμφανής η ανάγκη ενός μέσου, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει τις τεράστιες ποσότητες των παραγόμενων αγαθών, στις κεντρικές πόλεις και στα λιμάνια της περιοχής, και έτσι τα πρώτα σιδηροδρομικά δίκτυα στη Θεσσαλία, δεν θα αργούσαν να ακολουθήσουν.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των δικτύων, ο σταθμός του Βόλου. Από τον Βόλο ως την Λάρισα, το Βελεστίνο, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, θα απλωθούν τα δίκτυα των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, ενώ σύντομα, τα πλούσια εδάφη των ορεινών περιοχών του Πηλίου, θα οδηγήσουν σε νέες εμπορικές σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Τάκης Δημητρακόπουλος, το σενάριο η Τάνια Χαροκόπου, διεύθυνση φωτογραφίας Κωνσταντίνος Ψωμάς, διεύθυνση παραγωγής Δημήτρης Γεωργιάδης.

Σχεδιασμός Παραγωγής: Μαριέτο Επιχείρηση ΕΠΕ. Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς. Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Σικαλιάς. Εικονολήπτης Πέτρος Κιοσές, ηχολήπτης Κωνσταντίνος Ψωμάς, μοντάζ Κώστας Παπαδήμας, Κωνσταντίνος Ψωμάς, επιστημονικός συνεργάτης Αλέξανδρος Σικαλιάς, αφήγηση Κωστής Σαββιδάκης, μουσική σύνθεση Γιώργος Μαγουλάς.

Επανάληψη του ντοκιμαντέρ στις 18:00. Ολα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.