ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΑΣ ΟΤΑ για επίσκεψη Μητσοτάκη: Η "εθνική περηφάνια" τους νέα δεσμά για τον εργαζόμενο λαό

Ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΟΤΑ Μαγνησίας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μαγνησία το Σάββατο
ΔΑΣ ΟΤΑ για επίσκεψη Μητσοτάκη: Η "εθνική περηφάνια" τους νέα δεσμά για τον εργαζόμενο λαό

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 
«Ιδιαίτερου συμβολισμού» η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βόλο και η συνάντηση του με τον Δήμαρχο Βόλου, αμέσως μετά την «ιστορική» συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάϊντεν στις ΗΠΑ; «Οποία τιμή» για την περιοχή μας, προφανώς για να επιβραβεύσει την τοπική Δημοτική αρχή που δίνει με κάθε ευκαιρία «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟικούς; Γι’ αυτό και οι τοπικοί «άρχοντες» της Μαγνησίας έσπευσαν να κρύψουν τις πομπές τους πίσω από τα «εθνικά χρώματα» στα κοστούμια και στις γραβάτες τους, προκαλώντας τη γενική θυμηδία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ερχομός αυτός του πρωθυπουργού καμία ικανοποίηση δεν μπορεί να δώσει στο λαό της περιοχής μας, ούτε «αναβάθμιση» και «ανάπτυξη» θα φέρει. Μόνο νέα δεινά προαναγγέλλει. Η ανιστόρητη και επικίνδυνη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που παρομοίαζε την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και τα φασιστικά τάγματα στη Μαριούπολη με τους «ελεύθερους πολιορκημένους» του Μεσολογγίου και υποστήριζε θρασύτατα ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ «βρέθηκαν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τίποτα κοινό δεν έχει με τους καημούς και τις αγωνίες του λαού μας.

Γι’ αυτό θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου Βόλου που, προσφωνώντας τον Κ.Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι «κατέστησε περήφανους όλους τους Έλληνες»! Ας  μιλάει καλύτερα εξ’ ονόματος μόνο του εαυτού του ο κ. Μπέος.  Μετά την πρόσφατη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Βόλου να «ξεπλύνει» τα εγκληματικά στρατεύματα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, εμφανίζοντας τους Αμερικανούς πεζοναύτες σε ρόλο ευεργέτη να καθαρίζουν την παραλία του Άναυρου, ο δήμαρχος Βόλου έσπευσε για μια ακόμα φορά να εμφανιστεί ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών.

Στην Μαγνησία, που κυβέρνηση και Δημοτικές αρχές την έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παραχώρηση του στρατοπέδου Γεωργούλα στην πόλη του Βόλου και στο Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου,  ως πολεμικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, αλλά και τα σχέδια για μονάδα LNG στον Παγασητικό και τη μετατροπή του λιμανιού σε κέντρο διερχομένων του ΝΑΤΟ, ο εργαζόμενος λαός έχει και πείρα και σωφροσύνη. Καταλαβαίνει πολύ καλά ότι πίσω από τις πρωθυπουργικές κορώνες και τις θριαμβολογίες των ντόπιων χειροκροτητών για μια πολιτική που αφαιμάζει τον εργαζόμενο λαό κρύβεται η πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, αλλά και η προετοιμασία για τη συνεκμετάλλευση και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Την «επιτυχία» του ταξιδιού του πρωθυπουργού θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός, με νέους δυσβάστακτους πολεμικούς εξοπλισμούς, με νέα κύματα ακρίβειας, με νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι με κάθε σχέση εργασίας στο Δήμο Βόλου, αλλά και στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, υπερέβαλαν εαυτόν, δουλεύοντας εξαντλητικά, για να προετοιμάσουν μέσα σε λίγα 24ωρα (Καθαριότητα, Πράσινο, Συντήρηση κτλ) την υποδοχή του πρωθυπουργού στην πόλη και στην περιοχή μας ευρύτερα. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας γνώρισαν από πρώτο χέρι τα άθλια αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών. Υποστελέχωση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, εντατικοποίηση της εργασίας, έλλειψη μέτρων Υγιεινής & Ασφάλειας και αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα – «εγκλήματα», περικοπή έως κατάργηση των Βαρέων & Ανθυγιεινών, αθέτηση των όποιων «υποσχέσεων» για κάποιες παροχές για τον καιρό της πανδημίας. Δίχως να ξεχνάμε το αίσχος της διατήρησης και επέκτασης του καθεστώτος ομηρίας των συμβασιούχων, ενάντια στο οποίο οι εργαζόμενοι στους Δήμους οργανώνουν μαζική απεργιακή απάντηση την ερχόμενη Τρίτη με κάθοδο στην Αθήνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
            Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινή ζωή των εργαζομένων στους Δήμους ο λαλίστατος κατά τα άλλα Δήμαρχος Βόλου δεν βρήκε να πει κουβέντα στον πρωθυπουργό. Πρόταξε άλλα «αιτήματα» που αφορούν πρώτα και κύρια τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας θεωρεί απαράδεκτη τη στάση σιγής που κρατάει το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας απέναντι στην παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή μας, στις προσπάθειες των Δημοτικών αρχών να μας κάνουν συνένοχους στην εγκληματική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Αποδείχτηκε ότι το «θα λογαριαστούμε μετά» που κραύγαζαν τον καιρό της πανδημίας σήμαινε «δε θα λογαριαστούμε ποτέ»! Η σημερινή τους στάση απέναντι σε κυβέρνηση και ΝΑΤΟ αποσκοπεί να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στο άρμα της εναλλαγής των κυβερνήσεων, στην προσμονή μιας δήθεν πιο «προοδευτικής» κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν πλάι στα «αδέλφια» τους, να καταδικάσουν το αίσχος του καθεστώτος της εργασίας των συμβασιούχων συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία που έχουν καλέσει τα σωματεία μας την Τρίτη 24 Μάη. Να δηλώσουν συμμετοχή στην κάθοδο την ίδια μέρα στην Αθήνα και στην πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ.

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Δημαρχείο Βόλου την Τρίτη 24 Μάη στις 4:45 το πρωί