ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί  

Στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο άλσος Ανδρέας Βαλαχής, παρέστη σήμερα ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας
Η τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού  δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί   

Σε δήλωση του για την επέτειο, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε:

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν, αφανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες με απάνθρωπο τρόπο. Παράλληλα, όμως, τιμούμε και όλους όσοι αγωνίστηκαν επί σειρά ετών προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων, όπως και τους διασωθέντες Πόντιους που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας έχει συμβάλει σημαντικά στο να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού και να μεταλαμπαδεύσει την πολιτιστική κληρονομιά του στις επόμενες γενιές. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη δάδα της μνήμης αναμμένη. Να υπερασπιστούμε την ανάγκη του ανθρώπου να νοιώθει ασφαλής και να δημιουργεί, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από το παράδειγμα των Ποντίων. 

Η τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να εδραιωθούν σχέσεις αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με τον αναίτιο πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει ήδη τρεις μήνες. 

Αποτίουμε, λοιπόν, σήμερα φόρο τιμής στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού, με την ευχή η ταραγμένη "γειτονιά" μας να μην ξαναζήσει ποτέ ξανά στο μέλλον τη φρίκη του πολέμου, των διωγμών και της προσφυγιάς.